Omwonenden voelen zich veiliger sinds komst AZC

25-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Omwonenden van het AZC in Zutphen zijn zich veiliger gaan voelen en er zijn minder incidenten. Dat is de conclusie van de tweede meeting die gedaan is.
Met de komst van een asielzoekerscentrum in Zutphen heeft de gemeente een nulmeting gedaan. Hier werden de problemen en gevoelens van de buurt en de bewoners in kaart gebracht. In 2016, een jaar na de eerste opening, werd gekeken in hoeverre het AZC overlast veroorzaakt en/of zorgt voor een onveilig gevoel (de eenmeting).
Deze meting is een jaar later herhaald.

Zelfde resultaten
“Veel vormen van overlast waren al voor de komst van het AZC aanwezig en blijven op hetzelfde niveau. Dit geldt bijvoorbeeld voor te hard rijden door auto’s en andere onveilige verkeersituaties op de Voorsterallee, rommel en dronken mensen op straat en harde muziek. De komst van het AZC is hierop dus niet van invloed,” zo laat de gemeente weten in een memo. “In vergelijking met de vorige meting zijn bepaalde vormen van overlast juist verbeterd, bijvoorbeeld minder schreeuwende mensen en rondhangende personen. Wel zijn parkeerproblemen een aandachtspunt, hoewel dit overal in Noordveen voorkomt, niet alleen rondom het AZC.”

In de vorige meting waren winkeldiefstallen nog voor een deel toe te wijzen aan asielzoekers, maar dit probleem is mede door extra beheermaatregelen onder controle. Er zijn op alle fronten, behalve op het gebied van inbraken, betere of stabiele ontwikkelingen te zien; een gelijk aantal of minder mensen zijn slachtoffer geworden. De inbraken die in Noordveen zijn voorgekomen hebben volgens de omwonenden zelf en de politie geen relatie met het AZC of zijn bewoners.

Veiligheidsgevoel
Het veiligheidsgevoel van omwonenden is gestegen van een 7,1 naar een 7,5. Steeds minder omwonenden voelen zich na de komst van het azc onveilig: in de eenmeting was dit nog een derde
(33,6 procent) van de omwonenden, in de tweemeting nog maar een vijfde (20,6 procent).
Ook verwachten steeds minder omwonenden zich in de toekomst onveiliger te gaan voelen. In de nulmeting was dit bijna de helft van de omwonenden (48,9 procent), in de eenmeting een vijfde van de omwonenden (21,5 procent) en in de tweemeting nog maar een op de zeventien (5,7 procent) omwonenden.

Nog maar en kwart van de omwonenden verwachten een negatieve invloed van het AZC op de omgeving.