Onderhoud IJsselbrug: duurder, maar minder lang afgesloten

08-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het onderhoud aan de Oude IJsselbrug wordt duurder, maar zal minder lang dichtgaan. Dat is het resultaat van een 'doordacht uitvoeringsplan'.

In de eerste plannen zou de brug 13 weken dicht gaan. Dit is teruggebracht naar 8 weken. De afsluiting van de brug is alleen voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers zullen wel altijd over de brug kunnen.

De afsluiting staat nu gepland voor de hele zomervakantie (8 juli tot en met 20 augustus) en de twee weken die daarop volgen. Hulpdiensten kunnen wel altijd gebruik maken van de brug.

Doordacht uitvoeringsplan
Tijdens het onderhoud wordt de brug onder meer verbreed. Hiervoor moet veel werk worden verricht in zeer korte tijd. De aannemer, de combinatie Damsteegt/CT De Boer, heeft een logistiek plan ingeleverd waardoor de afsluiting korter kan zijn.
Daarnaast heeft de aannemer voorgesteld een composiet te gebruiken, in plaats van traditioneel staal. Het voordeel daarvan zou zijn dat het beter bestand is tegen weersinvloeden en dat het duurzamer is.
Ook is het materiaal lichter, waardoor de constructie minder zwaar drukt op de brug. Dit komt de levensduur en toekomstig onderhoud ten goede.

Extra kosten
Het composiet is wel duurder. Het totale project gaat ruim 7,5 miljoen euro kosten. Dit is 1,3 miljoen euro meer dan begroot. Volgens wethouder Oege Bosch past dit wel binnen de begroting van het totale project 'Rivier in de stad'. “Doordat sommige projecten goedkoper uitvallen, is deze 1,3 miljoen beschikbaar”, vertelt hij.

De IJsselbrug wordt tot december verbouwd. Behalve een verbreding komt er ook nieuwe verlichting en zal deze een andere kleur krijgen.

Donderdag 9 maart is er in het Ijsselpaviljoen tussen 19.00 en 21.00 een inloopavond over de werkzaamheden.Gerelateerd