Onderzoek hoogspanningskabels komt er; maar bezuinigingen drukken verwachting

12-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS - De gemeente gaat netbeheerder TenneT vragen een haalbaarheidsonderzoek te doen om de hoogspanningskabels die door Zutphen lopen onder de grond te krijgen. 

Door Zutphen loopt 3,5 kilometer aan kabel bovengronds. Deze kabels vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Zo zijn er bepaalde gebouwen bij het AZC in Zutphen waar geen kinderen mogen verblijven omdat de straling van de nabijgelegen hoogspanningskabels te gevaarlijk zou zijn. 

De bewoners van de Voorsterallee vinden het echter niet kunnen dat de kabels wel doodleuk over hun huizen (waar ook kinderen wonen) lopen. Zij pleiten dan ook al tijden om de kabels onder de grond te verwerken. 

Subsidie
De overheid betaalt 80 procent van de rekening als Zutphen kiest voor verkabeling, zoals het ondergronds plaatsen heet.
De gemeente verwacht dat uit het haalbaarheidsonderzoek komt dat de totale kosten rond de 12 miljoen uit zullen komen. Zelfs 20 procent daarvan zou teveel kunnen zijn voor de gemeente. 

"Het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek leidt tot verwachtingen bij politiek en belangengroepen die straks mogelijk niet waargemaakt kunnen worden. In het licht van onze huidige financiële positie lijken investeringen van 2,4 miljoen euro (20 procent van 12 miljoen, red.) niet direct haalbaar", aldus het college. 

Het onderzoek gaat wel door. Wanneer deze begint ligt aan de wachtlijst van TenneT.