Op zoek naar nieuwe hoogtijdagen voor horecaverboden in Zutphen

30-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Een nieuw convenant in de Zutphense horeca moet het uitgaan op vrijdag en zaterdag veiliger maken, dat zegt horecaondernemer Anton Menkveld.

Jaren geleden werd een convenant afgesproken binnen de Zutphense horeca. Deze is uiteindelijk verwaterd door bezuinigingen in de politiek. Ook verschoven de prioriteiten van de hulpdiensten.
Met het convenant werkten de horeca, gemeente en hulpdiensten samen. Er werden horecaverboden uitgedeeld en deze werden verspreid over alle kroegen in Zutphen. Iemand die bij een kroeg dus de bons had gekregen, kon ook niet snel elders aankloppen.
“Op het hoogtepunt hadden zo’n 35 mensen een horecaverbod in Zutphen”, vertelt Menkveld. Dit was volgens hem veel meer dan in bijvoorbeeld Apeldoorn.

Doordat de samenwerking vanuit het convenant spaak liep, kwamen er geen nieuwe verboden bij. “Op dit moment staat de teller dan ook op nul.”
“Het convenant, ook de mogelijkheid om zo’n horecaverbod uit te delen, werkte goed”, zegt de ondernemer. Hij ziet er ook wel wat voor om een nieuw convenant met goede afspraken neer te zetten.

“Dan moet wel gegarandeerd kunnen worden dat het minstens 10 jaar staat, niet dat het weer verwaterd.”
Naar aanleiding van het uitgaansgeweld werd op 21 september een speciale vergadering van de gemeente en hulpdiensten samen met burgers en andere belanghebbende georganiseerd. Het convenant is ook hier ter sprake gekomen.
Burgemeester Annemieke Vermeulen neemt de uitkomsten mee en zal later een plan presenteren.