Ophef over Zutphens beeldje; politiek verdeeld

02-11-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Maandag is het beeld 'Die Badende Dame' onthuld in Zutphen. Deze is geplaatst in de buurt van de Berkelruïne.
Inmiddels hebben meerdere mensen een beklag daarover gedaan. Fotograaf Pieter Keuzekamp noemde het beeld in de Stentor 'afschuwelijk', maar ondertussen beginnen politieke partijen zich er ook mee te bemoeien.

“Wij zijn niet te spreken over het onlangs onthulde beeld van een metershoge dikke dame op een sokkel in een zwempak, vol in het zicht van de historische Berkelpoort.” zo laat de Stadspartij Zutphen Warnsveld weten.

“Het gaat hier om een activiteit langs de gehele Berkel, waarbij wat ons betreft sympathie voor het vrolijke beeld, zoals bijvoorbeeld de plek waarop het geplaatst is in Almen, maar niet vol in het zicht van deze historische locatie. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de afwegingen van de gemeente Zutphen om juist voor deze locatie te hebben gekozen.”

Vergunning
Daarbij valt de Stadspartij ook over de vergunningenprocedure. De aanvraag van de omgevingsvergunning was te laat ingediend, waardoor het beeld zonder de juiste vergunningen is geplaatst. “De gemeente kan van ons schriftelijke vragen verwachten, waarin wij onder andere graag opheldering krijgen over de gevolgde procedure, de kosten van het plaatsen van dit beeld en met name ook de vraag, waarom er vanwege deze beeld bepalende historische locatie, geen input is gevraagd vanuit de Zutphense samenleving?”

Weghalen
Wethouder Coby Pennings houdt zich enigszins op de vlakte: “Er zijn altijd mensen die het niet mooi vinden. Zo is dat met kunst. Er zijn ook mensen die het contrast tussen het oude en het nieuwe wel mooi vinden.”

Toch zal het beeld binnenkort verwijderd worden. Omdat deze niet tegen vorst kan, wordt Die Badende Dame voor de winter opgeborgen door de schippers van de fluisterboot.Gerelateerd