Overval zoals bij de Jumbo gaat niet in de koude kleren zitten

27-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De normale gang van zaken is weer opgepakt bij de Jumbo aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Zutphen.
Maandagavond werd de supermarkt overvallen door drie daders. Zij waren zwaar bewapend met een pistool, mes en hakbijl.
Het is de medewerkers niet in de koude kleren gaan zitten. “De eerste dag na de overval merkten we dat sommige kassamedewerkers het er wel moeilijk mee hadden”, vertelt een medewerker.

Toch merken klanten aan de kassa er niets van. Het enige signaal dat er een overval was, is te vinden bij de schuifdeur, die kapot geslagen werd. Ook was het tijdelijk niet mogelijk om te pinnen bij de pinautomaat in de winkel.

Dinsdagavond was er een verzameling voor de medewerkers om met slachtofferhulp te praten.
Hoewel er geen fysiek geweld is gebruikt, kan het lang bijblijven. Een van de medewerkers gaf maandagavond al aan dat de klap en impact ervan later nog wel komt.

Overval
“Het gaat heel snel op zo’n moment”, vertelt een voormalig medewerker van de Albert Heijn die ook een overval heeft meegemaakt. Tijdens deze overval in 2008 werd ook gebruik gemaakt van een pistool en een mes. De overvallers kwamen toen ’s ochtends vroeg voor openingstijd binnen via de achterdeur waar een vrachtwagen gelost werd.

“Het is best onwerkelijk. Op het moment zelf heb je amper door wat je overkomt. Wij moesten onder dreiging van het vuurwapen en het mes meelopen met de overvallers. Vervolgens werden we op de grond gedwongen, waarna zij sleutels van de kluis wilden.”

Door adequaat optreden van een vrachtwagenchauffeur, die de politie belde, konden de overvallers destijds niks meenemen. Zij vluchtten voordat ze buit hadden gemaakt.
“Toen werd er slachtofferhulp aangeboden. Ik heb er zelf geen gebruik van gemaakt, maar ben gewoon zo snel mogelijk weer verder gaan werken om het te vergeten. Enkele collega’s destijds hebben nog wel langere tijd daarna last gehad van de gebeurtenissen. Zelf keek ik 's ochtends de eerste paar weken wel extra uit bij het openen in het donker. Dat gevoel blijft toch.”