Partijen praten over rel rond reclamebelasting

28-09-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Er is een oplossing in de maak voor de onvrede over de reclamebelasting voor ondernemers. De laatste tijd was er een hoop te doen omtrent het laagste tarief. Deze zou voor kleine ondernemingen (875 euro) te hoog zijn. De hoogte van de reclamebelasting wordt bepaald door de WOZ-waarde van het pand.

Tijdens de Forumvergadering over het onderwerp waren vele ontevreden ondernemers aanwezig. Enkelen hadden ook een inspreek moment. Robert Veenendaal van Handels- en Industriekring Zutphen (HIZ) gaf daarbij de andere kant van het verhaal weer.

De spanningen tussen de partijen (ondernemers en HIZ) zou reden zijn dat de gemeente als derde persoon bij de gesprekken over de reclamebelasting zou moeten zitten. Wethouder Annelies de Jonge was het daar niet mee eens: “Het zijn volwassen mensen, die zelf kunnen praten.”

Beide partijen gaven wel aan dat te willen doen. Ondertussen kijkt de gemeente ook naar oplossingen. Zo opperde De Jonge dat een mogelijkheid kan zijn dat de gemeente meebetaald.
Voor 2016 staat het belastingtarief echter vast. Volgend jaar kunnen de tarieven eventueel aangepast worden.

Camerasysteem
De reclamebelasting wordt gebruikt voor gezamenlijke voorzieningen. Een daarvan is een intelligent camerasysteem op het bedrijventerrein. Volgens de ondernemers werkt deze niet goed.

“We zijn best bereid iets te betalen, mits het systeem werkt”, was een van de opmerkingen. De beveiliging van de terreinen is de grootste kostenpost. De collectieve beveiliging is wel van belang volgens De Jonge, daarmee wordt onder andere het keurmerk Veilig Ondernemen vastgehouden.Gerelateerd