Perspectief: 'Geweldig aanbod van vrijwilligers voor vluchtelingen'

28-12-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Vanaf maandagmiddag worden 129 vluchtelingen opgevangen in de Hanzehal in Zutphen. 28 van deze vluchtelingen zijn kinderen jonger dan twaalf jaar. Zij komen uit Afghanistan, Syrië, Irak en Iran.

Het betreft een opvang tot 8 januari. Dit is veel langer dan de 72uur opvang die begin oktober plaatsvond in de sporthal.

Om deze periode te overbruggen zijn een hoop vrijwilligers nodig. “Deze hebben zich in grote getallen gemeld,” vertelt een woordvoerster van Perspectief. “De aanmeldingen zijn minstens zo goed als begin oktober.”

Dagbesteding
Tijdens opvang kan verveling een groot probleem zijn. De komende dagen zijn daarom een hoop activiteiten gepland voor de vluchtelingen. Zo zal er onder andere Nederlandse taalles gegeven worden.

“Overdag verzorgt Humanitas Zutphen de dagbesteding voor de kinderen.” aldus de woordvoerster. “Voor de anderen hebben vele organisaties zich beschikbaar gesteld.”

AZC heeft de voetbalvelden (gelegen naast de Hanzehal) beschikbaar gesteld voor sportactiviteiten. “We zijn daarvoor nog op zoek naar vrijwilligers die sportactiviteiten kunnen begeleiden.”

Ook bedrijven als Fitland (fitness), Ballorig (overdekte speelplaats), Mars Bentum (dans) en Cinemajestic (bioscoop) hebben zich gemeld om activiteiten te organiseren.

Ook zullen 's avonds activiteiten zijn zoals een muziekavond.

“Voor de avonden zijn we eigenlijk ook op zoek naar mensen die activiteiten kunnen begeleiden. Zo hebben we voor morgenavond (dinsdagavond, red.) nog niks. Maar mensen kunnen zich nog aanmelden.”

Toch zegt Perspectief dat ze zeer tevreden zijn met wat zich al gemeld heeft: “De activiteiten hebben wij in een schema ingepland. Sommige dingen moeten nog een plekje krijgen. Maar het is geweldig om te zien hoeveel positieve reacties wij uit Zutphen krijgen.”

Perspectief heeft inmiddels aangegeven dat er voor de opvang geen kleding en schoenen meer nodig zijn. Spelletjes, puzzels en knutselspullen zijn wel welkom.Gerelateerd