Politie en politici: 'cameratoezicht Zutphen goed idee'

22-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Cameratoezicht in de stad wordt een steeds serieuzere optie. Dat blijkt uit de veiligheidsvergadering van de gemeente donderdagavond.
Hier werden verschillende opties besproken om de binnenstad van Zutphen veiliger te maken tijdens het uitgaan.

De conclusie uit de bespreking over cameratoezicht kwam naar voren dat niemand tegen cameratoezicht is.
De politie zelf ziet het wel zitten: “Elke stad heeft zijn eigen aanpak nodig, camera’s kunnen een goede bijdrage leveren aan het veiligheidsgevoel.”

Camera’s zijn daarbij een aanvulling volgens de politie. “Je lost niet alles op rondom onveiligheid. Maar er zijn wel zaken die wel op te lossen zijn als er camerabeelden zijn.”
De agent ziet de plaatsing van camera’s persoonlijk wel zitten. “Dan kan ik meer boeven vangen,” zegt hij met een knipoog.

Het verhaal van de politie heeft ook enkele politici overtuigd. Hans Boersbroek van de Stadspartij: “Ik was in eerste instantie niet voor cameraplaatsing. Ik heb met een politieagent gesproken. Hij heeft mij overtuigd dat het een toevoeging is.”

CDA en Burgerbelang dienden eerder een motie in voor cameratoezicht; zij zijn blij met de uitkomst. Martijn Siemes van Burgerbelang: “Het is mooi te horen dat niemand tegen cameratoezicht is. Natuurlijk is privacy altijd wel een issue. Maar iedereen heeft tegenwoordig een camera op zak, zeg ik altijd.”

Zij hopen dat de gemeente met een reeks aan maatregelen komt: “Camera’s zijn daarbij een van de oplossingen. Ook een convenant met de horeca zal helpen.”

De motie om cameratoezicht te onderzoeken was in de ijskast geplaatst om de vergadering van donderdag af te wachten. De partijen willen deze er nu weer uithalen: “We wachten eerst af met welke maatregelen het college komt na deze avond. Anders kunnen we de motie zo weer erin gooien.”