Politiek en omwonenden AZC tevreden over beheer

14-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De politiek is tevreden over de gang van zaken bij het AZC aan de Voorsterallee. Ook de beheergroep en het omwonendenoverleg zijn positief gestemd over de aanpak van het asielzoekerscentrum.

Maandagavond werd het beheerplan van het AZC gepresenteerd aan de gemeente. De beheergroep, bestaande uit 4 omwonenden, een wijkagent, de locatiemanager van het COA en de gemeente, gaven hun visie op de situatie in de wijk en hun taken.

Risicoanalyse
Als eerste werd de werking van de risicoanalyse besproken. In deze analyse werden mogelijk zorgelijke situaties die zouden kunnen ontstaan met de komst van het AZC in kaart gebracht.

De risico’s werden geschaald in drie categorieën en daarmee of ze direct aandacht nodig hadden. Zo is onder meer het licht op het pad langs de weg aangepast.

Overlast
Een van de hoofdtaken van de beheergroep is de overlastbeheersing. Tijdens de gemeentevergadering werd dit verwoord in een anekdote: “Een groot deel van het AZC bestaat uit mannen. Het duurde dan ook niet lang voordat deze het voetbalveld bij de Voorsterallee hadden ontdekt. Hier gingen zij voetballen. Dit gebeurde met een hoop passie, en daarmee ook het gepaarde lawaai.”

Dit zorgde voor klachten uit de buurt. Ook werd het groen in de omgeving platgestampt voor een kortere weg naar het veld.
Het COA sprong hier op in door een eigen voetbalveld aan te leggen. Deze is gereed en kan in de zomer gebruikt worden.
De ChristenUnie vroeg of het nog wel mogelijk was om samen met de bewoners van het AZC te voetballen. “Iedereen kan zich melden tussen 08.00 en 22.00 uur.”

Verkeer
Een ander risico dat nog wel speelt is de verkeersveiligheid. De voorzitter van de omwonendenoverleg gaf aan dat zij gevaarlijke situaties tegenkomt. “Met de auto kan het gevaarlijk zijn. Niet alle bewoners kennen een weg. In hun landen wordt de weg beschreven als ‘bij de derde boom naar links’.”
“Ik zag laatst een man en vrouw met een kinderwagen op het rijgedeelte van de weg lopen.”

Om het verkeer te wijzen op de gevaren, en hen aan de maximale snelheid te laten houden, wil de voorzitter een extra ‘Smiley’ langs de weg. Deze kijkt blij als de bestuurder de maximum snelheid rijdt, en wordt rood als deze erboven zit.
Annelies de Jonge heeft toegezegd dat deze extra verkeersmaatregel nu besteld is.

Volgens de wijkagent krijgen de bewoners ook verkeersles. "De bewonersgroep verandert echter constant. Het is dus niet zo dat we één keer les kunnen geven en dat het dan duidelijk is. Het is een doorgaand proces met nieuwe mensen."

Tevredenheid
Ondanks een aantal punten, zeggen de omwonenden van de beheergroep en het overleg wel tevreden te zijn. “In een wijk van 1100 mensen zijn er altijd een paar die blijven mopperen. Maar de meeste vinden het oké, zij ervaren geen last.” Aldus de voorzitter.
De forumleden spraken ook hun bewondering uit voor de manier waarop de omgeving en het COA (onder meer aan de hand van de risicoanalyse) de situatie aanpakken.Gerelateerd