Politieke partijen willen Zutphense hoogspanningskabels toch onder de grond

05-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – De belangengroep die hoogspanningskabels onder de grond willen stoppen krijgen waarschijnlijk toch gehoor.
D66 wil samen met CDA, BewustZW en Fractie Pepers een motie indienden die de hoogspanningskabels onder de grond stopt (verkabeling).
Ook Burgerbelang heeft aangegeven zich in te zetten voor de verkabeling.

De kabels worden als gevaarlijk gezien voor mensen die in de buurt wonen. Inwoners van de Voorsterallee stuurden daarom een brandbrief naar het college om er werk van te maken.

Tegenwoordig mag er sowieso geen nieuwbouw van woningen en scholen plaatsvinden in de buurt van hoogspanningskabels. Dit vanwege de bevindingen van Europees onderzoek en de mogelijkheid van een verhoogd risico aan kinderleukemie. Voor hoogspanningslijnen moet een zone gehanteerd worden van 80 meter aan weerszijde van de kabels. Over hoogspanningskabels in bestaande woonwijken is maatschappelijke onrust ontstaan en bezorgdheid bij gemeenten.

Het rijk biedt bovendien een subsidie aan om de kabels onder de grond te stoppen. Hierdoor hoeft de gemeente maar 20 procent van de kosten zelf te betalen. In de motie staat dat de partijen voor 1 januari 2019 willen weten of de plannen haalbaar zijn.