'Privatiseer de Hanzehof'

12-09-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Stadspartij Zutphen Warnsveld wil onderzoeken of het mogelijk is de Hanzehof te privatiseren.
De partij vindt dat de de gemeente jaarlijks forse bedragen investeert in de theaterfunctie, en dat deze onvoldoende worden terugverdiend. Zo heeft de gemeente Zutphen in 2015 maar liefst 996.200 euro uitgeven aan de Hanzehof, in een cultuurbudget van totaal iets meer dan vijf miljoen. De opbrengsten uit het theater, 335.600 euro, zijn net een derde van de uitgaven.
“De gemeente Zutphen heeft cultuur hoog in het vaandel staan, waaronder het bieden van theater en podiumkunsten,” laat de partij weten. Wel zien zij dat de huidige theaterfunctie in de regio onder druk staat door grotere theaters in Apeldoorn en Doetinchem. Daarbij laten ze ook weten dat “theaterproducties vooral groter en commerciëler worden en grotere bezoekersaantallen vergen.” Kleinkunst en kleine theaterproducties zouden wel 'hot' zijn maar geen plek hebben in Zutphen.

Voor deze kleinkunst zou de Stadspartij graag zien dat deze gehuisvest worden in de binnenstad, waarbij ze het pand van het Stedelijk museum voorstellen.
Het museum verhuist eind 2016 mee naar het cultuurcluster aan 's-Gravenhof waar ook het Museum Henriette Polak komt. Voor het Broederenklooster was nog geen nieuwe bestemming gevonden. Met het plan van de Stadspartij om kleine theaterproducties daar te huisvesten, willen zij podiumkunsten centraal onderdeel maken van 'de beleving van een culturele binnenstad'.

De motie zal maandag 21 september behandeld worden in het Forum van de gemeente.Gerelateerd