Provincie weigert bypass bij afsluiting IJsselbrug te betalen

16-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente moet alsnog in overleg met de provincie om een bypass te realiseren tijdens de werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug. Dat roept Burgerbelang op in een motie.

De Oude IJsselbrug gaat in 2017 drie maanden dicht voor gemotoriseerd verkeer. Zo komt er onder andere een extra voetpad. Ook krijgt de brug een andere kleur.

Omdat de Cortenoeversebrug vanaf dat moment de enige overgang over de IJssel is, wordt er een hoop verkeersdrukte verwacht. Dat gaat via de rotonde bij Brummen. Om dit te voorkomen ging Zutphen in gesprek met de provincie om een bypass aan te leggen. De provincie was echter niet bereid om hieraan mee te betalen.

Er zijn wel plannen voor een bypass, maar deze gelden komen pas beschikbaar in 2018. Een provinciale woordvoerder zij eerder tegen de Stentor: “Wij zijn niet de partij die de problemen veroorzaakt. Dat is in dit geval de gemeente. Die gaat sleutelen aan de brug. Het is goed gebruik dat een partij die problemen veroorzaakt ze ook zelf oplost.”

Motie
Burgerbelang neemt hier geen genoegen mee. Zij willen via een motie afdwingen dat het college contact zoekt met de provincie. Zij moeten de mogelijkheid bespreken om de kosten van de gemeente en de realisatie van de bypass zo spoedig mogelijk uit te voeren. De kosten kunnen dan in 2018 verrekend worden. De kosten kunnen voorgeschoten worden uit de algemene reserve.

Zij willen dat de motie aanstaande maandag al behandeld wordt. “Anders zit er zo twee maanden tussen” aldus Martijn Siemes van Burgerbelang.Gerelateerd