"Marshuisjes zijn Cultuur Historisch erfgoed"

21-04-2017 Nieuws Reda

De Marshuisjes| ©Stadspartij

ZUTPHEN – De huisjes op de Mars zijn wel cultureel historisch erfgoed. Dat zegt de Stadspartij die al tijden strijd om de laatste Marshuisjes te beschermen.

De huisjes gaan binnenkort tegen de vlakte. Het college zegt hier niets aan te kunnen doen omdat de huisjes niet van de gemeente, maar van woonbedrijf Ieder1 zijn.

De Stadspartij denkt nu een nieuwe ingang te hebben gevonden om de huisjes toch te beschermen.
“Waar het college en meerdere Zutphense partijen, met uitzondering van Stadspartij, SP en Bewust ZW, niets zien in de cultuur historische waarde van het tuindorp straatje op de Mars, liet niemand minder dan Peter Nijhof – industrieel erfgoed deskundige – deze week weten dat er wel degelijk sprake is van een unieke situatie.” zegt de partij.

Nijhof zou de huisjes “uniek voor Zutphen en uniek in Nederland” noemen.

De Stadspartij wil hiermee wethouder Oege Bosch tegenspreken: “In eerdere fora lieten zowel wethouder Sueters als wethouder Bosch weten, dat er van mogelijk cultuur historische waarde geen enkele sprake is, zonder daar een gedegen onderbouwde inhoudelijke motivatie aan toe te kunnen voegen.”

8 mei wordt in het Forum een motie van de Stadspartij behandeld om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de cultuur historische waarden van de laatste Marshuisjes.

Peter Nijhof
Nijhof heeft als publicist, bestuurder en adviseur werk verricht voor de aandacht en bescherming van industrieel erfgoed in Nederland en daarbuiten. Tot eind vorig jaar was hij werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Nijhof is (co-)auteur van meer dan dertig boeken over industrieel erfgoed. Vorig jaar werd hij daartoe beloond als ridder in de orde van Oranje Nassau.Gerelateerd