Raad werpt drempels op bij fusie Woonbedrijf Warnsveld

15-09-2017 Nieuws Redactie

WARNSVELD – Stichting Woonbedrijf Warnsveld gaat het op de lange termijn financieel niet meer redden. Dat meldt voorzitter Rademaker. Zij willen daarom per 2018 fuseren met Woonstichting Ons Huis.

Woonbedrijf Warnsveld heeft 651 woningen in Warnsveld. Enkele van deze woningen ondervinden door het gebrek aan financiële middelen op dit moment een renovatie achterstand. Rademaker: “Bij enkele huizen moet de keuken vervangen worden. Dit soort dingen op de onderhoudsplanning lopen nu vertraging op. Ook de verduurzaming van woningen loopt een achterstand op.”

Ons Huis is een veel grotere speler op de markt, zij het in Apeldoorn. Het woonbedrijf heeft hier 4.750 woningen; waar het er in Zutphen pas 290 zijn. Voorzitter Jongstra hoopt te fuseren om een groter aandeel te krijgen in de gemeente Zutphen. “We hebben hier dan ongeveer 1.000 huizen. Dan worden we een serieuze partner, ook voor de gemeente. Dan kunnen we ook kijken naar oplossingen in de gemeente voor bijvoorbeeld de jongerenwoningen.”
Bovendien belooft Jongstra een hoop beterschap voor de huidige bewoners van Warnsveld: “We kunnen de onderhoudsplanning naar voren halen. Bovendien lijkt het er nu op dat zonder fusie de verduurzaming van de woningen in Warnsveld niet voor 2030 is afgerond. Wij willen na de fusie zwart op wit zetten dat we het in 2021 geregeld hebben.”

Behalve de verduurzaming, beloven zij ook nieuwbouw, en een fysiek loket in Warnsveld. Samen willen de woonbedrijven een efficiëntieslag maken.

Obstakels
De fusie heeft nog wel wat voeten in de aarde. Dit is te wijten aan een clausule in een afspraak 20 jaar gelden. De woningen van Woningbedrijf Warnsveld waren tot 30 juni 1997 in bezit van de voormalige gemeente Warnsveld en zijn op 30 juni 1997 overgedragen aan de nieuw opgerichte Woningbedrijf Warnsveld. Daarbij is afgesproken dat bij een toekomstige fusie met/overname door een andere corporatie de op dat moment eventueel aanwezige overwaarde van het woningbezit aan de gemeente betaald dient te worden (de overwaarde-bepaling).

Het college heeft de afgelopen maanden overlegd met de beide corporaties over deze bepaling. De corporaties hebben zich op het standpunt gesteld dat de fusie niet doorgaat als de gemeente vasthoudt aan de overwaarde-bepaling. Woonbedrijf Warnsveld noemt het niet doorgaan van de fusie eigenlijk geen optie.

Het college wil van de overwaarde bepaling afzien. De Zutphense raad stak daar deze week eerst nog een stokje voor. Zij willen eerst alle voordelen van een fusie op een rij zien voordat zij af willen zien van de overwaarde bepaling.

Dit zal over twee weken verder besproken worden.