Reclamebelasting verlaagd met honderden euro's

25-01-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De reclamebelasting op de bedrijventerreinen gaat fors omlaag. Dat heeft het college besloten. Vanaf dit jaar gaan de kleinere ondernemingen honderden euro's minder betalen. De kleinste bedrijven betalen zelfs 70 procent minder.

Vorig jaar ontstond een discussie over de hoogte van de reclamebelasting voor de kleine ondernemers. Deze zou veel te hoog zijn.

Reclamebelasting
De belasting wordt geheven naar aanleiding van de WOZ waarde van het pand van de onderneming. Tot 500.000 euro was dit bedrag 875 euro. Maar liefst 62 procent van de bedrijven valt in deze categorie.

Dit bedrag wordt fors verlaagd in drie nieuwe categorieën. Kleine bedrijven in panden tot 150.000 gaan nu 250 euro betalen. Tot 300.000 wordt het 500 euro en tot een half miljoen betaalt dit jaar 800 euro.

De tarieven voor bedrijven met panden boven 500.000 euro blijven ongewijzigd.

In februari kunnen de ondernemers de nieuwe aanslag verwachten.

“Een van de speerpunten voor de stad is het stimuleren van een goed ondernemersklimaat. Uit gesprekken met ondernemers kwam naar voren dat deze kleine ondernemers onevenredig zwaar aangeslagen worden wanneer hun pand een hoge WOZ warde heeft. Daarom hebben we in overleg met hen besloten om te komen tot een andere schaalverdeling.” zo laat de gemeente weten.

Aanvulling
Door de lagere tarieven krijgt HIZ, de beheerder van de reclamebelastinginkomsten, minder dan vorig jaar. Om dit tekort op te vangen maakt de gemeente 75.000 euro vrij.
Met het ondernemersfonds worden onder andere de kosten voor de beveiliging van het terrein betaald.