Recreatiebad in Zutphen? Het kost 3,2 miljoen euro

01-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Een recreatiebad: 1,5 miljoen, een glijbaan: 450.000 euro en een buitenbad: 1,25 miljoen.
Het zijn de bedragen die berekend zijn door Drijver en Partners naar aanleiding van een motie van de SP.

Zij deden een kostenonderzoek om zwembad de IJsselslag om te bouwen tot een recreatiebad. Rekening houdend met gelijksoortige zwembaden in de omgeving denkt het bureau dat de ombouw kan leiden tot 40.000 extra bezoekers per jaar.

Wel zien zij een aantal grote obstakels. Zo zullen door onderhoud, energie en andere kosten, de structurele lasten met 235.000 euro per jaar toenemen. Daarnaast zien zij problemen in de plaatsing van de extra recreatiemogelijkheden.

Volgens het bureau moet er bepaald worden of “de uitbreiding van het zwembad wel binnen de muren van de huidige accommodatie kan worden gerealiseerd, of dat daar onvoldoende ruimte voor is.”

“Op basis van de plattegrond van de accommodatie luidt de conclusie, dat het recreatiebad niet binnen het huidige gebouw past. Dat is ook zoals mocht worden verwacht, want anders zou er wel erg veel ongebruikte ruimte in de accommodatie aanwezig zijn. Naar alle waarschijnlijkheid past de glijbaan met skim out echter ook niet goed in het bestaande gebouw. Althans: niet op een logische plek in de accommodatie en niet zonder dat er andere voorzieningen – bijvoorbeeld het ‘natte’ horecagedeelte – moeten verdwijnen,” zo staat te lezen in het rapport.

Als er buiten het bad extra bijgebouwd wordt, gaat dat ten koste van de lig- en speelweide. “Ruimtelijk gezien past dat naar alle waarschijnlijkheid, alleen zal daarvoor wel een substantieel deel van de huidige weide moeten worden ‘opgeofferd’. Die wordt daarmee aanmerkelijk kleiner. Het is de vraag of dat wenselijk is en of er op drukke zomerdagen geen capaciteitsprobleem ontstaat.”

De eerste conclusie die het bureau trekt is dan ook dat een ombouw ‘onlogisch en onwenselijk’ is. De uitbreidingsplekken noemen zij ‘niet ideaal’.

'Het is mogelijk'
De indiener van de motie, de SP, is wel enthousiast. “De komst van een recreatiebad in Zutphen kost 3,2 miljoen euro,” aldus de SP. “Dat is haalbaar en betaalbaar.”
“Wij willen de fout van het oude gemeentebestuur herstellen. Er moet zo snel mogelijk een recreatiebad in Zutphen komen,” zo zegt fractievoorzitter Mathijs ten Broeke.
Het recreatiebad is volgens de SP te betalen door te bezuinigen op Economische Promotie. “Wij willen liever een leuk zwembad voor iedereen in Zutphen, dan tonnen uitgeven aan citymarketing. We moeten niet doen alsóf Zutphen een mooie stad is, we moeten gewoon een mooie stad zíjn.”Gerelateerd