Referendum in Zutphen: 'Het druppelt binnen'

06-04-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De stemlokalen zijn geopend, en hoe druk is het? “Het loopt door,” vertellen de medewerkers achter de tafeltjes. Een kleine ronde langs verschillende lokalen in Zutphen en Warnsveld laten allemaal hetzelfde beeld zien.
“We vervelen ons niet. Het blijft binnen druppelen. Vanochtend hadden we zelfs even een rij staan,” wordt vertelt in 't Warnshuus. Na de lunch hadden zij ongeveer 350 stemmers gehad. “In het gebied van dit stemlokaal zijn ongeveer 1700 mensen”, wordt geschat door een van de medewerkers.

In het Nutsgebouw aan de Breegraven is het rustiger. Hier zijn geen rijen. Zij hebben rond 13:00 uur 'pas' 155 stemmen gehad. “Maar, na 17:30 wordt het meestal drukker.” De medewerkers van het stembureau hebben onderling een poule gemaakt hoeveel er uiteindelijk op zullen dagen. Deze schattingen lopen uiteen van 321 tot 520.

In Zutphen loopt het ook door. Verschillende lokalen zoals de Uitwijk en wijkcentrum Waterkracht hebben al ruim 350 stemmen geturfd.
“Toch is het wel een stuk rustiger dan bij een Tweede Kamer verkiezing. Maar dat was te verwachten. Bij dat soort verkiezingen hadden we nu vaak al wel het dubbele.” wordt verteld bij de Uitwijk. “Er is dus een beetje twijfel of de kiesdrempel van dertig procent gehaald wordt.”

Ondertussen lopen verschillende mensen het lokaal in. Een kleine navraag na afloop geeft een gemengd beeld. Ongeveer evenveel ja- als nee-stemmers lopen het lokaal uit.
Bij de nee-stemmers heerst vooral onvrede over Europa. De ja-stemmers vinden dat elk land geholpen moet worden. De uiteindelijke uitslag zal na 21:00 uur binnen komen. Dan sluiten de lokalen en mogen de medewerkers beginnen met tellen.Gerelateerd