(Regenboog)vlag kan uit: Zutphen wordt een regenbooggemeente

20-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zutphen wordt officieel een regenbooggemeente. Het college gaat daarvoor de benodigde documenten ondertekenen.
Een ‘regenbooggemeente’ betekent dat de gemeente zich extra inzet voor de LHBT-gemeenschap (Lesbienne, Homo, Bi-, Transseksueel). Het initiatief komt van D66, GroenLinks en de VVD.

“Het college is positief over het initiatiefvoorstel”, zegt wethouder Patricia Withagen. Het college geeft aan dat het onacceptabel is LHBT-personen niet uit durven te komen voor hun identiteit, zich niet geaccepteerd of onveilig voelen. Withagen: “Daarbij zien we dat in Zutphen de tolerantie nog niet overal volledig is.”

Ouderenzorg
Als voorbeeld wordt de ouderenzorg gegeven. Withagen: “We hebben het beeld in de ouderen zorg dat zodra mensen in een instelling wonen, ze ook terug in de kast gaan. De directeur van Sutfene beaamt dit.”

Ouderen zouden bang zijn om bijvoorbeeld een foto van hun ex-partner op het kastje te zetten. “Ze zijn bang voor uitsluiting als de rest erachter komt.”
Withagen ziet ook op middelbare scholen ruimte voor verbetering. “Al is het hier geen groot probleem. Wel is het belangrijk dat we er aandacht aan besteden en het bespreekbaar maken.”

Het bespreekbaar maken is waar het college vooral op wil inzetten. Eventuele symbolen kunnen daarin ondersteunend zijn.
“Het initiatiefvoorstel om een regenbooggemeente te worden is begonnen met de discussie over een regenboogzebrapad in Zutphen. Het blijkt dat velen dit soort symbolen wel belangrijk vinden. Op scholen wordt gesproken over regenboogtegels en -vlaggen.”

Intentieverklaring
De gemeente bekrachtigt de status regenbooggemeente met een intentieverklaring. Dit is wel anders dan het officiële convenant dat ooit opgesteld is door het ministerie van OCW. “Dit convenant was ondertekend door 42 gemeente en had een looptijd tot juni 2017. Deze konden we dus niet meer ondertekenen.”

De intentieverklaring zegt echter nagenoeg hetzelfde, volgens het college. “Als het volgende kabinet besluit door te gaan met de regelingen voor regenbooggemeenten, dan zitten wij daar ook bij.” Zutphen mag volgens Withagen wel de titel regenbooggemeente dragen met de intentieverklaring.