Rondleiding over het AZC Voorsterallee: units, scholing en beveiliging

16-01-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Hoewel de ondergrond tussen de gebouwen nog bedekt is met een dikke laag modder en de verschillende units nog behoorlijk kaal zijn, konden omwonenden en geïnteresseerden vandaag een kijkje nemen in het nieuwe AZC aan de Voorsterallee.
In verschillende groepen werden de mensen rondgeleid, waar op verschillende plekken een kort praatje werd gehouden.

De units
Om de 759 vluchtelingen op te vangen zijn er verschillende units. Een aantal units zijn voor twee personen. Deze hebben één kamer van ongeveer 2,30 meter bij 4,30 meter. Daarbij zit nog een apart douchegedeelte.
Ook zijn er grotere units beschikbaar waar de asielzoekers met acht personen tegelijk zullen wonen, verdeeld over vier kamers van twee. Hier zit ook apart een keuken en douchegedeelte.

Jeroen Peeters van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) vindt dat er een zorgvuldig gebouw is neergelegd. Hij legt uit hoe de verdeling in de units plaatsvindt: “Gezinnen zullen bij elkaar komen. Maar het kan heel goed dat twee gezinnen van vier in één unit van acht komen. Daarbij letten wij wel op de nationaliteit, deze zullen bij elkaar geplaatst worden.”
Voor dagbesteding zullen er activiteiten georganiseerd worden. “Ook wordt er natuurlijk taalles gegeven en is er een computerlokaal. De bedoeling is dat de bewoners integreren in Zutphen.”
Daarvoor kunnen de bewoners dus ook in Zutphen gezien worden bij de plaatselijke supermarkt. “Ze krijgen weekgeld. Dit is ongeveer 56 euro per persoon, per week. Hiervan moeten zij eten halen, kleding en zichzelf verder mee verzorgen.”

Beveiliging
Iets verderop wordt door het COA uitgelegd hoe de beveiliging werkt.
“Hier is een apart gebouw waar de beveiliging komt,” zo legt een medewerker uit. “De beveiliging zal hier 24 uur per dag, zeven dagen per week aanwezig zijn.”
“Zij zullen registeren wie het terrein opkomt en afgaat.” Het gaat hier om de bezoekers. “De bewoners van het AZC hoeven zich niet altijd te registeren. Die kent de beveiliging na een tijd wel. Het gaat om bezoekers die naar binnen willen. Of leveranciers, die zich eerst moeten melden.”
Het terrein zal verder bewaakt worden met slagbomen.
“De beveiligers zullen het eerste aanspreekpunt worden voor de inwoners.”
De beveiliging krijgt beschikking over een aantal camera's die het terrein in de gaten houden. Ook zullen zij rondes lopen over het terrein.

Scholing
Tijdens de opvang van de asielzoekers zal ook de scholing geregeld moeten worden, de kinderen hebben immers een leerplicht. Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd wordt een aparte (tijdelijke) school gebouwd. Hier worden lessen verzorgd door De Waaier.
In totaal worden 120 leerlingen verwacht. Hiervan zullen er tachtig afkomstig zijn van het AZC aan de Voorsterallee, de overige veertig komen vanuit de noodopvang op GGNet.
“De gemeente is eigenlijk niet heel enthousiast over scholing op het terrein,” vertelt wethouder Annelies de Jonge, “We zien liever dat zij meedoen in de samenleving en daar naar school gaan. Daar is nu echter geen ruimte voor.”
“De verwachting is dat het over vijf jaar wel mogelijk is. Tegen die tijd zullen de leerlingen gewoon in de gemeente les krijgen.”

Voor leerlingen die in de leeftijd zitten van het voortgezet onderwijs komt een aparte schakelklas. Hier zullen zij Nederlandse les krijgen en ook op niveau vakken kunnen volgen.

Om op school te komen zullen de asielzoekers gebruik kunnen maken van een fiets. “Ze zijn bezig met een fietsplan. Hierbij worden fietsen verstrekt, en wordt er, ook niet onbelangrijk, fietsles gegeven.

Omwonenden
Na afloop waren de bezoekers te spreken over hoe het eruit ziet. Een vrouw verteld: “Toen ik het eerst zag dacht ik 'oeh, moet dat het zijn'.” Hierbij verwijst ze naar de grootte van de tweepersoons-units. “Maar er zijn ergere omstandigheden. Het is eigenlijk best mooi”
Zij zegt er geen moeite mee te hebben dat het AZC er komt: “Nee, je gaat ervan uit dat de beveiliging en zo goed gaat.”

Een ouder echtpaar iets verderop zegt ook geen problemen te zien in de komst van het AZC. “Wel hadden het er iets minder mogen zijn. Ongeveer de helft.”

Een man uit zijn zorgen openbaar. Het gaat daarbij om de tunnels die in de buurt liggen. Het COA: “Deze tunnels zijn meegenomen in de risicoanalyse, en zijn geregistreerd als hotspot.” Hierdoor zullen deze extra in de gaten gehouden worden.

Na de rondleiding kunnen de bouwvakkers verder het pand op te richten. Eind van de zomer zullen de eerste asielzoekers aankomen. “Eigenlijk was rond juni het plan. Maar door gedoe met de planning wordt dat waarschijnlijk eind augustus.” aldus De Jonge.
Daarbij zullen de 759 bewoners niet in één keer komen: “Het zal geleidelijk gevuld worden. Maar na drie maanden zit het wel vol.”

Bekijk de foto'sGerelateerd