Samenwerking Het Plein en UWV helpt Zutphenaren sneller aan een baan

17-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het UWV en Het Plein hebben de handen in één geslagen om mensen sneller aan het werk te krijgen. Afgelopen woensdag werd daarvoor een convenant ondertekend.

“We proberen het zo vorm te geven dat mensen vanaf het begin van hun traject al contact hebben met het UWV”, vertelt wethouder Annelies de Jonge.

Op dit moment worden de inwoners van Zutphen twee maanden voordat de WW uitkering stopt benaderd door het UWV. De Jonge verwacht dat dat nu al in het eerste half jaar zal zijn. Doordat de begeleiding van het Plein eerder op gang komt moeten minder mensen doorstromen naar de bijstand.

Middelen

“Het UWV heeft immers meer instrumenten zoals cursussen en websites met vacatures. Maar zij hebben geen geld voor contact met mensen. Bij Het Plein hebben we juist wel geld voor dat contact.”

Het convenant combineert de middelen van het UWV met het contact van Het Plein. “Mensen worden dus eerder meegenomen met alles wat er mogelijk is.”

Zutphen is niet uniek in een dergelijke samenwerking. “Overal in het land worden dit soort convenanten afgesproken. Maar er zijn nog veel gemeenten waar dit niet gebeurt.”

De gemeente hoopt dat doordat de systemen gedeeld worden, mensen sneller aan een baan geholpen worden.

Voor werkgevers komt er één loket waar alle diensten samenvallen.