Sluiting sporthal De Mene gevolg van bouwkundige fouten

29-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De sluiting van sporthal De Mene is toe te schrijven aan fouten die gemaakt zijn bij de bouw in 2002. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente.

De sporthal werd 14 november gesloten omdat sporten hier te onveilig was in verband met vochtproblemen onder de vloer.
Enige tijd na de oplevering in 2002 deden zich bij de sportzaal vochtproblemen voor. Diverse onderzoeken en maatregelen hebben tot medio dit jaar niet geleid tot een verbetering. Soms leken de klachten verholpen maar na verloop van tijd keerden ze toch weer terug. “Na het nemen van maatregelen moet er altijd een poosje overheen om te kijken of het geholpen heeft,” zo zegt wethouder Patricia Withagen.

Zeker het afgelopen jaar is de problematiek in ernst toegenomen en ontving de gemeente serieuze klachten van gebruikers. Dit sluiting werd definitief na een rapport dat de vloer als onveilig bestempelde.

“In april werd de vloer nog veilig bevonden,” zegt Withagen. “In augustus werd echter duidelijk dat de sporthal door fouten bij de bouw deze problemen had. Toen stonden wij voor de keuze of slopen, of renoveren.”
De gemeente hoopte de renovatie uit te kunnen stellen tot aan de zomer, omdat dan de meeste gebruikers, zoals twee scholen, buiten kunnen sporten.

Renoveren
De sporthal wordt nu gerenoveerd. De kosten hiervan waren lager dan de hele hal te slopen en opnieuw op te bouwen. Tijdens de renovatie kan het verzoek van Hanze Stars voor de toiletvoorziening worden meegenomen. De basketbalvereniging wil graag een aparte toiletvoorziening. Op dit moment maken bezoekers en sporters gebruik van de toiletvoorzieningen in de kleedkamers. Dat is niet wenselijk wanneer de kleedkamers worden gebruikt door de spelers van de uit en thuisspelende clubs.
De renovatie (en in het gebruik nemen) van De Mene moet klaar zijn voor de start van het nieuwe school- en sportseizoen in 2018.

Verantwoordelijk
De kosten van het project, 260.000 euro, kunnen niet verhaald worden op het bouwbedrijf. De bouwer van multifunctioneel centrum De Mene (Bouwbedrijf Bosch BV uit Olst) is in maart 2007
failliet verklaard. De eventuele aansprakelijkheid van architect en constructeur geldt voor een periode van 10 jaar na oplevering en is beperkt qua omvang.