SP wil goedkope woningen in Zutphen voor jongeren

16-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De SP wil dat de gemeente Zutphen werkt maakt van woningen voor jongeren.
Daarvoor roepen zij de gemeente op via een motie. Zij willen dat de gemeente begint met 10 woningen te bouwen met een maximale huurprijs van 409,92 euro. Deze zouden bedoeld zijn voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Deze prijs is nodig volgens de SP omdat jongeren tussen de 18 en 23 krijgen alleen huurtoeslag als zij onder de grens van 409,92 euro huren. In die prijsklasse zijn nauwelijks woningen te vinden in Zutphen.

Uit onderzoek van de gemeente uit februari 2016 blijkt dat jongeren wel op zoek zijn naar een woonplek in Zutphen. “Een derde van de jongeren geeft aan binnen Zutphen te willen verhuizen,” gaf onderzoeker Leon Kool eerder aan. Het gaat dan vooral om jongeren die zelfstandig willen gaan wonen.

SP fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: “Door de krapte onderaan de woningmarkt, die afgelopen jaar weer is toegenomen, hebben malafide huisjesmelkers vrij spel. Als we definitief willen afrekenen met huisjesmelkers, dan moeten we definitief afrekenen met woningnood.”

Daarom wil de SP dat de gemeente 10 woningen met een maximale huurprijs van 409,92 euro per maand gaat bouwen. “Om te beginnen,” aldus Ten Broeke, “omdat wethouder Pennings van mening is dat er voldoende woningen voor jongeren zijn. Als blijkt dat deze 10 woningen in no-time verhuurd zijn kan de gemeente meer bij gaan bouwen.”

“Het is een hardnekkig fabeltje dat de gemeente niet zou mogen doen aan woningbouw. Assen doet het en daar levert het voor de gemeente zelfs 4procent rendement op. Ook Amsterdam, Wijk bij Duurstede, Volendam, Peel & Maas, en veel andere gemeentes bouwen zelf woningen, in plaats van af te wachten wat projectontwikkelaars en woningcorporaties doen.”Gerelateerd