Spannend en triest verhaal

04-03-2019 Nieuws Redactie

EEFDE - Het unieke verhaal van de Short Stirling bommenwerper N 6045 U gecrashed op 8 september 1941. Vrijdag 8 maart zaal open 19.00 uur aanvang 20.00 uur Veteranen ontmoetingscentum Dethmerskazerne Kazerneplein 6 Eefde. Voor iedereen toegankelijk dus ook voor NIET militairen. .

Noodlanding

Op 7 september 1941 stegen vanaf de basis Wyton in Engeland zeven zware bommenwerpers op van het type Short Stirling. Het doel was die nacht een bunker in Berlijn. Op de terugweg werd een toestel gevangen in de zoeklichten en geraakt door luchtafweer geschut van de Duitsers. Het gevolg was dat ze uiteindelijk op 8 september 1941 een noodlanding moesten maken in de buurt van Hengelo Gld. De bemanning sloeg op de vlucht en binnen 24 uur hadden de Duitsers 6 van de 8 man opgepakt.

Gearresteerd

Richard Pape de navigator en Jock Moir de engineer, wisten uit handen van de Duitsers te blijven en konden na drie dagen rond zwerven onderdak krijgen bij boer Besselink in Toldijk. Met hulp van een buurman wisten ze tot in Leiden te komen waar ze alsnog werden gearresteerd.
De verzetsmensen die hulp hadden geboden werden opgepakt en dat liep voor een aantal van hen niet goed af.

Unieke verhaal

Het vliegtuig dat in een uitzonderlijk goede conditie was werd door de Duitsers ontmanteld en vanuit Hengelo op transport gezet naar Utrecht. Van die reis is uniek fotomateriaal beschikbaar van Hengelo Gld. via Zutphen naar Utrecht. Tijdens de lezing zal Jean Kreunen dit unieke verhaal met ondersteuning van foto’s en documenten onder uw aandacht brengen. Hij is daar al vanaf zijn 16e levensjaar mee bezig geweest.

Spannend en triest

Na de oorlog heeft Richard Pape zelfs een boek gepubliceerd over deze crash en zijn verdere oorlogsbelevenissen genaamd:”Met hand en tand”. Jean wist met drie van de acht bemanningsleden contact te leggen de afgelopen jaren en kon zo het hele verhaal vastleggen.Laat u mee terug nemen naar de tweede wereldoorlog tijdens dit bijna spannende maar ook trieste verhaal over een vliegtuigcrash en haar bemanning maar ook de verzetsmensen die hen hebben geholpen.