'Spanning' bij het AZC

24-09-2015 Nieuws Redactie

Plattegrond van het AZC aan de Voorsterallee met gebouwnamen

ZUTPHEN – Het toekomstige AZC aan de Voorsterallee heeft last van de hoogspanningskabels. Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van de accommodaties binnen het zogeheten magneetveldcontour valt.
Magneetvelden ontstaan bij hoogspanningskabels omdat er grote hoeveelheden elektriciteit doorheen gaan (150kV)
Magneetvelden kunnen het functioneren van het menselijk lichaam beïnvloeden. Boven een bepaalde waarde van de veldsterkte kunnen acute effecten optreden, zoals het ‘zien’ van lichtflitsen en onwillekeurige spiersamentrekkingen.

In Nederland geldt een referentieniveau dat het magneetveldcontour niet sterker mag zijn dan 100 microtesla.
Bij het AZC is in gebouw B een kracht berekend van 0,4 microtesla. Ruim onder de honderd, maar, zo stelt het onderzoek: “Het onderzoek in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen wijst er op dat kinderen die dicht bij een dergelijke hoogspanningslijn wonen mogelijk extra risico op leukemie lopen. Het (mogelijk) verhoogde risico op kinderleukemie tekent zich af bij langdurige blootstelling aan magneetvelden sterker dan ergens tussen 0,2 en 0,5 microtesla.”

Als gevolg van de metingen zal gebouw B alleen gebruikt worden voor logies en uitsluitend voor volwassenen. Er zullen geen gezinnen met kinderen ondergebracht worden. Deze maatregelen zijn goedgekeurd door het DNV GL.Gerelateerd