Sport, computers en fidget spinners tegen kinderarmoede in Zutphen

14-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Een computer, een fiets, winterkleding, sport of misschien zelfs een fidget spinner. Het zijn een aantal zaken die kinderen (in meer of mindere mate) nodig hebben.

In Zutphen leeft echter 9 procent van de kinderen in armoede. Hierdoor zijn al deze zaken niet altijd mogelijk. Voor deze groep komt de gemeente met extra regelingen waardoor zij weer mee kunnen doen.

Kindpakket
“Het college wil armoede onder kinderen aanpakken, omdat het voor kinderen belangrijk is een goede start te maken”, zo laat de gemeente weten. “Dit betekent bijvoorbeeld dat je mee moet kunnen doen aan activiteiten. Kinderen die te maken krijgen met armoede merken op latere leeftijd vaak de gevolgen nog.”

Het college wil hiervoor onder meer uitvoering geven aan het kindpakket. Vanuit dit pakket kunnen gezinnen bijvoorbeeld een computer krijgen. Wethouder Annelies de Jonge: “Tegenwoordig is een computer nodig voor school. Om bijvoorbeeld opdrachten op te maken.”
Wat er nog meer in het pakket moet kan komen weet zij niet: “We hebben als volwassenen natuurlijk wel wat dingen verzonnen. Maar wij willen ook weten van de kinderen wat zij nodig hebben.”

Om hier achter te komen organiseert Het Plein samen met de gemeente Zutphen dit najaar een kinderconferentie, waarbij kinderen zelf kunnen aangeven waar zij tegen aan lopen en wat zij belangrijk vinden. “En als kinderen misschien een fidget spinner nodig hebben om te kunnen doen aan een rage, kan dat ook belangrijk zijn.” Aldus de wethouder.

Sport
Om sport te stimuleren onder kinderen gaat het Jeugdsportfonds van start. Het fonds is voor kinderen van 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar e financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Het jeugdsportfonds betaalt de contributie en/of benodigde sportattributen.
Ouders en kinderen kunnen niet zelf een aanvraag indienen bij het Jeugdsportfonds. Dit kan alleen gedaan worden door professionals uit het onderwijs, hulpverlening en de gezondheidszorg. In Zutphen zijn de buurtsportcoaches aangewezen als eerste tussenpersoon. Zij hebben veel contact met sportverenigingen en kunnen van daaruit kinderen aanmelden bij het Jeugdsportfonds.

Het Jeugdsportfonds is in eerste instantie een pilot. Het college stelt een budget beschikbaar waarbij 28 kinderen geholpen kunnen worden.