Sportpark wordt Solarpark: 600 huishoudens op groene energie

06-11-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Sportpark Noordveen zal omgetoverd worden tot een 'solarpark'. Zo'n 10.000 zonnepanelen worden geplaatst om 600 huishoudens van stroom te kunnen voorzien.
Het project is in handen van Zutphense EnergieTransitie (ZET) en een consortium van SolarGreenPoint/Ecorus.
“Er was een aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Zutphen”, vertelt een woordvoerder van SolarGreenPoint, “er waren wel problemen met de subsidie die het Rijk verschaft aan duurzame projecten.”
“Toen besloot de gemeente toch door te zetten. Wij hebben de aanbesteding gekregen en gaan ons plan nu doorzetten.”
Bij de aanbesteding deden vier partijen mee. Eén daarvan (Bron Solar) is ondertussen failliet, een ander (GroenLeven) heeft zich teruggetrokken.

“De grondslag van het plan is om inwoners van Zutphen deel te laten nemen aan het zonnepark”, aldus SolarGreenPoint, “zij kunnen zonnepanelen kopen in het park.”
Mensen worden dan lid van een energiecorporatie en hoeven vervolgens de zonnepanelen niet op hun eigen dak te leggen. “Mensen die er geen ruimte voor hebben kunnen hun panelen dan plaatsen in het park Noordveen.”
De stroom die de gekochte zonnepanelen opleveren wordt als korting op de energierekening verrekend.

Kosten
De kosten van een solarpark zijn vrij hoog. “We hebben kostenstudies gedaan. Daarbij zijn nog wel een aantal variabelen die niet helemaal rond zijn. Maar de kosten zullen zo'n 1,40 euro per wattpiek zijn.”
Voor een heel zonnepark à 10.000 panelen, met een opbrengst van 3,2 megawatt, betekent dat de investering bijna 4,5 miljoen euro zal zijn. Dit bedrag is wel “een grove schatting”.
“Mensen die geïnvesteerd hebben, evenals wij, zullen dat in ongeveer 10 tot 12 jaar terugverdiend hebben. Het zonnepark draait 25 jaar. Na de eerste jaren levert het dus op.”

Procedure
Er zijn nog wel wat stappen te nemen voordat er begonnen kan worden met bouwen. “Vergunningen, subsidieregelingen, bestemmingsplannen, er moet veel gebeuren,” aldus de woordvoerder. Sommige zaken zijn al geregeld, wel verwacht SolarGreenPoint dat er nog even overheen gaat: “Als je vanaf nul begint, duurt de realisatie zo'n drie jaar. Wij zijn nu al een jaar bezig. Tegen de tijd dat de eerste echte panelen geplaatst kunnen worden zal het begin 2017 zijn.”
Als er eenmaal begonnen wordt met bouwen kan het hard gaan. “Als alles rond is, dan duurt vooral de aansluiting op het grit lang, zo'n 26 weken. Maar het plaatsen van de panelen kost maar een maand of twee.”
Medio 2016 zal bekend worden hoe burgers eventueel kunnen participeren in het zonnepark en de kosten ervan.Gerelateerd