Stedendriehoek test intelligente transportsystemen

03-12-2015 Nieuws Redactie

STEDENDRIEHOEK/DEN HAAG - Nederland gaat fors investeren in nieuwe vormen van slimme mobiliteit. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en twaalf regio's trekken tot 2017 ruim 70 miljoen euro uit voor intelligente transportsystemen (ITS). Het gaat om nieuwe technieken en diensten waarbij reizigers onderweg realtime rij- en reisadviezen krijgen. Een onderdeel is ook de toepassing van innovatieve vormen van verkeersmanagement, zodat het verkeer na een evenement of grote opstopping op de weg beter verspreid wordt over de wegen.

Om met de allernieuwste technieken in de praktijk ervaring op te doen worden in verschillende regio’s in Nederland in totaal negen projecten opgezet. Een van deze regio's is de Stedendriehoek.

ITS in de Stedendriehoek
In de Stedendriehoek is Deventer koploper. Hoeveel plekken zijn er nog vrij in een parkeergarage, wat zijn de tarieven, is er een oplader voor de e-auto? Gemeente Deventer is koploper met betrekking tot het ontsluiten van parkeerdata in Nederland.
Vier gemeentelijke en drie private garages in Deventer zijn vanaf dinsdag 1 december ontsloten via het digitale parkeerinformatiesysteem (DevIS) en deze gegevens worden als open data gepubliceerd.

De app TimesUpp (alleen voor iPhones) gebruikt deze informatie. Met deze app hoeft men in Deventer dus niet meer te zoeken naar een parkeerplaats, want er is te zien hoeveel plaatsen elke garage nog vrij heeft. Apeldoorn geeft de gegevens van haar parkeergarages op korte termijn vrij.

Ook Zutphen wil meedoen met deze technologie. Zutphense Wethouder Coby Pennings: "Door het beschikbaar stellen van parkeerdata kunnen bezoekers in de toekomst goed vinden waar geparkeerd kan worden. Ook de brugopeningen kunnen in apps en navigatieapparatuur worden meegenomen. Zo komen de openingstijden van onze brug in Zutphen straks bijvoorbeeld in een Tomtom te zitten. Dat komt de bereikbaarheid van en naar Zutphen ten goede. Dit is ook weer gunstig voor het vestigingsklimaat".Gerelateerd