Stichting huishoudelijke hulp van de baan

29-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Er komt geen stichting in Zutphen die de huishoudelijke hulp gaat regelen. Dat is uit de stemming gekomen die maandagavond in de raad werd gehouden.
In plaats van de stichting werd een amendement aangenomen die in de toekomst de huishoudelijke hulp in een werknemerscoöperatie omvormt.

Op voorhand was het dossier van over de huishoudelijke hulp al tot op het bot verdeeld. Alle partijen waren het eens dat verandering nodig was. Daarbij was (meer of minder) de helft voor een stichting, zoals aangedragen door het college, en de andere helft tegen.
De PvdA, GroenLinks en de SP werden de grootste voorstanders. D66, VVD en Burgerbelang de voornaamste tegenstanders.

Het voorstel dat op tafel lag verwoordde het probleem min of meer als volgt: wil de raad een stichting, en zo niet, wat dan wel. Daarbij werden vier andere opties gegeven.
De partijen die tegen een stichting waren, kwamen daarop met een amendement. Hierin werd opgeroepen te kiezen voor inkoop van huishoudelijke hulp door middel van het Open House model voor minimaal drie jaar (zie link voor uitleg). Hierin moeten de bedrijven die de huishoudelijke hulp regelen reële tarieven krijgen en zorgen voor een reëel salaris.
Daarnaast moet er een initiële werknemerscoöperatie voor 20 procent ernaast gezet worden. Deze moet uiteindelijk uitgroeien tot een volledige werknemerscoöperatie die de huishoudelijke hulp op zich neemt.

Het nieuwe voorstel werd met 15 tegen 13 (van de 29 zetels, waarbij 1 persoon zich onthield van stemming) aangenomen.

Feest en verdriet
De uitslag komt bij velen onverwacht. In eerste instantie leek er een meerderheid te zijn voor een stichting. Martijn Siemes (Burgerbelang) en Ingrid Timmer (D66) spraken hun blijdschap uit. Timmer: “Dit is waar ik al die tijd voor gewerkt heb.”

Het kamp van de SP was een stuk minder goed gestemd. Zij hadden vooraf aan de vergadering ruim 1700 handtekeningen verzameld van inwoners die voor een stichting waren. Deze zijn maandagavond ook aangeboden aan de raad.
Mathijs ten Broeke van de SP: “Dit wordt nu de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zal een soort referendum hierover worden.”