Stille tochten door Zutphen en Warnsveld op 4 mei

28-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De Nationale Dodenherdenking op 4 mei begint zowel in Zutphen als in Warnsveld met een stille tocht. In Zutphen leidt de stille tocht naar het Gideonmonument bij het Broederenkerkplein. In Warnsveld voert de stille tocht van de Martinuskerk naar het monument aan de Veldesebosweg. Tot zonsondergang mag er halfstok gevlagd worden. Langs de routes van de stille tochten wordt dit op prijs gesteld, aldus de gemeente

Stille tocht door Zutphen

In de Burgerzaal in Zutphen begint om 19.00 uur een kort programma. Hier deelt Henk Mulder zijn persoonlijke verhaal. Er is een vioolstuk door Marleen Meesters. Emmy Ighekpe van basisschool De Wegwijzer en stadsdichter Mas Papo dragen gedichten voor. Daarna voert loco-burgemeester Annelies de Jongen kort het woord. Om 19.45 uur stelt de stoet zich op voor vertrek.

De tocht gaat via de Lange Hofstraat, Groenmarkt, Barlheze en Rozengracht naar het Gideonmonument. Hier wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden, waarin we alle slachtoffers van oorlogssituaties herdenken.

Het Wilhelmus kondigt het eind van de 2 minuten stilte aan. Dit is ook het begin van de kranslegging en het defilé. Iedereen mag bloemen leggen bij het monument.

Herdenking in Warnsveld

Om 19.00 uur is er in de Martinuskerk een bijeenkomst. Er is een toespraak van burgemeester Annemieke Vermeulen, een bijdrage van leerlingen van school De Fontein en zang van het Warnsvelds Mannenkoor.

De kerk is open vanaf 18.30 uur. Na afloop van deze bijeenkomst start rond 19.35 uur de stille tocht. Deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk. De tocht gaat via de Bonendaal, Abersonplein en Abersonlaan naar het monument aan de Veldesebosweg.

Om 20.00 uur wordt daar 2 minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Enkele schoolkinderen zullen gedichten voordragen. Er worden bloemen gelegd namens de gemeente, enkele organisaties en particulieren. Excelsior verzorgt de muzikale medewerking. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij Den Bouw.Gerelateerd