Stoepkrijtverbod in Zutphen, en andere opmerkelijke regels

08-08-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Regeltjes. De hele samenleving zit er vol mee. Van wetten op landelijk niveau, tot speciale regels binnen de gemeente. Niet alle regels zijn echter even doordacht.

Zo blijken enkele gemeenten regels te hanteren in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) die meer symbolisch, zelfs merkwaardig te noemen zijn.

Vloekverbod
Zo mag je in de gemeente Bunschoten niet op de openbare weg condooms of anticonceptie uitdelen. In Deventer is het verboden om voor de intocht, en na de uittocht als Sinterklaas over straat te gaan.

Daarnaast kent een 15 tal gemeenten regels over vloeken met de naam van God. Hieronder vallen onder meer Staphorst, Rijssen en Tholen.

Zutphen
Ook Zutphen kan er wat van. Zo is het volgens de APV niet toegestaan het gras in de gemeente te betreden. De regels zeggen dan ook dat het “verboden is zonder ontheffing van het college zich te bevinden in of op bij de gemeente in onderhoud zijnde parken, wandelplaatsen, plantsoenen, groenstroken of grasperken, buiten de daarin gelegen wegen of paden.”

Verder is het niet verstandig om je kind buiten te laten krijten; volgens artikel 2:42 is stoepkrijten (“ het met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen”) verboden.

Gelukkig zijn deze regels vooral symbolisch. 

Overige gemeenten
Ook de buurgemeenten van Zutphen hebben enkele bijzondere regels. Zo is het in Lochem verboden bijen te houden binnen 30 meter van een woning; mag je in Bronckhorst geen paddenstoelen plukken (of bij je hebben); en hoef je in Brummen na zonsondergang geen droppings of oriëntatietochten meer te organiseren.

Handhaving
Hoewel de meeste gemeenten wel dergelijke regels hebben, is de handhaving erop niet altijd even streng. Veel van de regels zijn vooral symbolisch bedoeld. Slechts zelden wordt er een boete uitgedeeld voor dergelijke overtredingen. Kinderen kunnen dus gerust met de krijtjes naar buiten.

Wie trouwens denkt dat Nederland er wat van kan, op DEZE SITE staan verschillende (opmerkelijke) wetten zoals ze alleen in Amerika kunnen bestaan.