Taalvrijwilligers met passie!

13-04-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Taalvrijwilligers onmisbaar om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Deze week ontvingen 18 enthousiaste taalvrijwilligers uit de gemeente Zutphen en Lochem het certificaat Taal voor het Leven. Hiermee rondden zij hun training Taal voor het Leven af. De training werd gegeven door docent-adviseur van Taalhuis Lochem-Zutphen, José Boone. “Taalvrijwilligers van alle organisaties in Zutphen en Lochem kunnen aan onze trainingen en studiemiddagen deelnemen,” vertelt José Boone. “Dit keer waren er 6 deelnemers van Het Gilde, 5 van de Graafschapbibliotheken en 3 van Vluchtelingenwerk. Zij werken met mensen van buitenlandse komaf.” “Als Taalhuis werken we ook met geboren en getogen Nederlanders. Gelukkig zijn er in deze training 4 deelnemers geïnteresseerd om zich hier verder in te verdiepen.”, aldus José Boone. “Iemand van Nederlandse komaf begeleiden in beter lezen en schrijven is echt een andere tak van sport. Daar besteed ik meer tijd en aandacht aan.”

2, 5 miljoen

Alma uit Lochem is één van de deelnemers die met certificaat én witte roos de training heeft afgerond. “In 5 dagdelen ben ik, en met mij nog 17 anderen, op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Het eerste wat ons werd gevraagd is of we weten hoeveel laaggeletterden er zijn in Nederland. Ik schrik van het antwoord: 2,5 miljoen! Dat is veel, heel veel,” aldus Alma uit Lochem. “Je zult maar niet gezellig op de bank kunnen zitten, glaasje wijn, kopje thee erbij, onder een dekentje en, natuurlijk, een boek. Je zult maar steeds uitvluchten moeten zoeken, omdat je de etiketten niet kunt lezen. Enzovoort, enzovoort. En dat geldt voor 2,5 miljoen mensen in Nederland. Misschien kan ik iets betekenen, al is het maar voor 1 persoon uit die 2,5 miljoen.”

Oefenen samen

De 18 gecertificeerde taalvrijwilligers zijn inmiddels collega van enkele honderden enthousiaste en betrokken mensen in de gemeente Zutphen en Lochem. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratie achtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in de wijk, Het Taalhuis, de bibliotheek, één op één als taalmaatje of in kleine groepen. Goed communiceren is essentieel om beter mee te kunnen doen met de Nederlandse samenleving.

Veel tips 

Basistraining Iedere taalvrijwilliger krijgt de mogelijkheid om de basistraining Taal voor het Leven van vijf dagdelen te volgen. Daarin wordt uitgelegd hoe je mensen kunt helpen bij beter leren lezen, schrijven en/of spreken. Er is verschil in de begeleiding van een autochtone Nederlander of iemand met een andere moedertaal. De bevlogen trainer geeft in de basistraining veel tips aan de vrijwilligers. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waarbij ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Vrijwilligers nodig

Meld u aan! De vrijwilliger, ook wel taalondersteuner, kan uiteraard zeggen welke begeleiding zijn of haar voorkeur heeft. Ook de tijden zijn in overleg, dit kan overdag maar zeker ook in de avonduren. In Zutphen, Lochem en haar kernen kunt u zich aanmelden als taalvrijwilliger via Taalhuis Lochem-Zutphen door een e-mail te sturen naar info@taalhuislochemzutphen.nl U wordt dan uitgenodigd voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.