The Challenge biedt werkzoekenden kans op baan

29-11-2018 Nieuws Redactie

Zutphen - Wie help jij vooruit? Dat was maandag de prangende vraag tijdens The Challenge en de Beursvloer in Zutphen. Dit maatschappelijk betrokken matchingsevent in de Burgerzaal had als doel om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan of werkervaringsplek te helpen. Aan het einde van de avond had de aanwezige notaris al honderd matches vastgelegd. Dat aantal kan de komende tijd nog hoger worden. De Zutphense Uitdaging, de organisator van het netwerkevenement, blijft ook de komende maanden actief om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen.

Succesvolle kandidaat

De avond werd afgetrapt met een succesvolle kandidaat van de eerste editie van The Challenge. Remy, toen nog gedetineerde van de penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen, deed vorig jaar mee en is inmiddels weer vrij man. Mét baan. “Ik kreeg de kans om ter voorbereiding op mijn vrijlating aan dit evenement mee te doen”, zo vertelde hij maandag op het podium voor een bomvolle zaal met vertegenwoordigers van tal van bedrijven en organisaties.  “Na mijn pitch drukten drie werkgevers op de rode knop. Bij één van die drie, de gemeente Zutphen, ben ik aan de slag gegaan. Ik kreeg de kans om een BBL-opleiding te doen en heb inmiddels voor drie jaar een baan als elektrotechnisch installateur. Vanuit de gemeente word ik twee dagen per week uitgeleend aan een ander bedrijf.”

Voorbeelden

Remy is daarmee een prachtig voorbeeld van het succes dat de Zutphense Uitdaging nastreeft. Andere gedetineerden uit de gevangenis in Zutphen hopen in zijn voetsporen te treden. Zoals Gilberto. Hij is één van de werkzoekenden die ditmaal de kans krijgt zich via een pitch te presenteren aan een zaal vol potentiële werkgevers. 

 Gilberto speelt gitaar en zingt een lied waarin hij meldt op zoek te zijn naar een baan in een magazijn, als heftruckchauffeur of in de groenvoorziening. Meteen na afloop van zijn muzikale pitch wordt er op de rode knop gedrukt. Er is een match. “En later op de avond heb ik nog diverse andere contacten gelegd, met mogelijkheden op een baan”, vertelt hij trots.

 Ook gedetineerde Mehmet is aanwezig. Hij heeft zich gepresenteerd via een filmpje op de website van de Zutphense Uitdaging en heeft meteen al beet. “Ik heb een afspraak met een bedrijf waar ik mogelijk aan de slag kan als lasser.” Mehmet, die speciaal voor deze bijeenkomst verlof heeft gekregen, is dankbaar met deze kans. “Mensen denken bij detentie vaak alleen aan opsluiten, maar gelukkig gebeurt er meer. Gedetineerden krijgen ook de kans om te werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij.”

 

Blij met de mogelijkheden

Elise Beltman, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van PI Achterhoek, is blij met de mogelijkheden die dit evenement biedt aan werkzoekenden. Zelf heeft de inrichting als werkgever ook een match gemaakt met één van de kandidaten. Deze kan mogelijk aan de slag als administratief logistiek medewerker binnen de gevangenismuren. “We zijn blij met bedrijven en organisaties die onze gedetineerden willen helpen met een passende werkplek. Zelf willen we ook graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden.”

 
Meer weten over de kandidaten? Bekijk dan hun filmpjes op www.wiehelpjijvooruit.nl