Thuiszorgers starten petitie tegen vertraging beslissing over huishoudelijke zorg

05-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Thuiszorgers zijn een petitie gestart tegen verdere vertraging van de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg. De gemeenteraad zou daar 18 december 2017 al een beslissing overnemen, maar dat werd uitgesteld naar 15 januari 2018 waarna een boze menigte de raadszaal verliet. Nu is het voorstel ook voor 15 januari van de concept-agenda van de gemeenteraad gehaald, tot woede van de thuiszorgers.

Volgens dagblad De Stentor is er onenigheid ontstaan binnen het college over het opzetten van een eigen stichting in de thuiszorg. Het college was voorheen eensgezind, maar twee wethouders (Oege Bosch van de VVD en Rene Sueters van Burgerbelang) beginnen terug te krabbelen. In het forum hebben de partijen van de wethouders zich openlijk uitgesproken tegen het plan, evenals D66.

Petitie
De thuiszorgers roepen met de petitie de gemeenteraad op om zo snel mogelijk een besluit te nemen over de afschaffing van de marktwerking in de huishoudelijke zorg.

Dat is belangrijk voor de thuiszorgers, omdat hun baan er van afhangt. Thuiszorger Alie: “In januari 2017 zeiden ze dat er in december een besluit zou worden genomen. In december 2017 zeiden ze dat er in januari 2018 een besluit zou worden genomen. Nu zeggen ze opnieuw dat het langer duurt. In juni is mijn laatste werkdag. Daarna kan ik, net als veel collega’s, wéér op zoek naar nieuw werk. Wij vinden het genoeg zo. Politici spelen politieke spelletjes over onze ruggen, en over de ruggen van onze cliënten en de rest van Zutphen.”

Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter van de SP staat achter het voorstel, noemt het een ‘schaamteloos vies politiek spelletje over de ruggen van de thuiszorgers en de rest van Zutphen’.

Volgens D66 en de VVD is het niet wenselijk dat zowel het beleid maken als de uitvoering bij dezelfde organisatie komen te liggen. Daarnaast vinden zij dat andere opties (zoals een werknemers coöperatie) niet voldoende uitgezocht.

De petitie voor de thuiszorgers is te ondertekenen via https://huishoudelijkezorginzutphen.petities.nl/