Toekomst Atelier3D aan zijden draadje

13-01-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De toekomst van Atelier3D hangt aan een zijden draadje. De duurzaamheidscoöperatie heeft tot aanstaande vrijdag om met een financieel plan te komen.

Eerder werd bekend dat Atelier3D grote schulden heeft opgebouwd. Deze waren opgelopen tot bijna 140.000 euro. Hiervan was de gemeente de grootste schuldeiser met ruim 75.000 euro.

Na verschillende gesprekken met de gemeente hierover had Atelier3D op 15 december laten weten de huurovereenkomst op te zeggen omdat ze dit financieel niet op konden brengen.

Faillissement
De gemeente heeft drie keuzes overwogen: 'kwijtschelden van de vordering', 'de vordering open laten staan zonder faillissement' en 'de vordering innen en faillissement aanvragen'.
Hierbij is gekozen voor de laatste optie.
De vordering kwijtschelden zou volgens de gemeente 'op zijn minst discutabel beeld van de rol van de gemeente' geven.

Als strohalm heeft Atelier3D tot uiterlijk vrijdag 15 januari om met een financieel sluitend overzicht te komen. Zij moeten dan aangeven hoe zij aan de schulden denken te kunnen voldoen. Wethouder René Sueters denkt dat het een moeilijke opgave wordt: “Ik verwacht niet dat de financiële situatie een half jaar later veel beter is.”

Huurdersvereniging
Het pand van Atelier3D, De Kas/De Kaardebol, wordt mogelijk verhuurd aan een aantal onderhuurders in een huurdersvereniging. Ook geeft de gemeente aan dat andere partijen zich gemeld hebben met verscheidene initiatieven. Zij klopten bij de gemeente aan toen bekend werd dat Atelier3D in financiële moeilijkheden zat.
“Daaruit blijkt dat de locatie Kaardebol in de belangstelling staat en er wellicht een sluitende (duurzame) exploitatie valt te realiseren.”

Er zal onderzocht worden wat hier de mogelijkheden zijn om het educatieve centrum met een duurzaamheidsaspect te behouden.Gerelateerd