Toekomst over huishoudelijke hulp (en contracten) op 5 oktober besproken

25-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De huishoudelijke hulp in een eigen stichting? Of toch quasi inbesteden? Daarover praat de raad donderdag 5 oktober.
De gemeente wil de organisatie van de huishoudelijke hulp zelf gaan regelen. De aanbestedingen zoals die in het huidige systeem lopen geven veel onzekerheid. De huishoudelijke hulp is niet zeker dat zij, na een volgende aanbestedingsronde, nog een baan hebben.

Hierover schreven twaalf hulpen eerder dit jaar nog een brandbrief aan de gemeenteraad. Zij willen snel duidelijkheid over hun toekomst, omdat verschillende contracten aflopen waardoor veel hulpen hun baan verliezen.

Het opzetten van een eigen stichting vraagt echter tijd. De huidige aanbesteding liep tot 1 september 2017 maar werd met een jaar verlengd.

Twee scenario’s
Door het college zijn de afgelopen maanden twee businesscases uitgewerkt. De eerste businesscase gaat in op de Stichting huishoudelijke hulp. Een tweede businesscase dient een alternatief uit te werken omschreven als een alternatief voor de stichting huishoudelijke hulp en het quasi-inbesteden waarbij zo veel mogelijk ruimte wordt geboden aan één of meerdere werknemerscoöperaties. De juridische vorm is open, een stichting wordt ook overwogen.

Er worden voor de discussie externe partners (huishoudelijke hulpen, cliënten, aanbieders, experts op het gebied van innovatie binnen huishoudelijke hulp en sociale wijkteams) uitgenodigd om te reflecteren op de verschillende alternatieve scenario’s.

Quasi inbesteden
Het quasi-inbesteden model houdt in dat de gemeente onder bijzondere omstandigheden opdrachten direct kan gunnen aan rechtspersonen die geen deel uitmaken van de gemeente, maar waarbij wel een mate van controle bestaat die lijkt op die van gemeentelijke diensten.

Om een quasi inbestedingsproces mogelijk te maken, wordt in dit geval een stichting opgericht die de huishoudelijke hulp in de gemeente Zutphen gaat uitvoeren.