Uit de bijstand en naar groen werk met een speeddate

28-01-2016 Nieuws Redactie

GroenXL is een van de werkgevers

ZUTPHEN – Woensdagmiddag konden verschillende mensen speeddaten met 'groene werkgevers'. De speeddate was bedoeld voor mensen met een uitkering.

De werkgevers Axent Groen, Circulus Berkel Buitenruimte, gemeente Zutphen en de combinatie De Graaf Hoveniers/Groenwerk XL waren aanwezig om te praten met ongeveer zeventig belangstellenden.

Ellen Bargeman van Delta: “Mensen kunnen hier speeddaten met de werkgevers, wat uit kan lopen tot een baan.”
“Het groenseizoen begint in februari en maart. Daarvoor hebben de werkgevers nieuwe mensen nodig. Vandaag zijn er ongeveer 25 tot 30 vacatures te vergeven.”

De speeddate vond plaats bij de Praktijkschool aan de Paulus Potterstraat. In deze school werden ook opleidingsmogelijkheden aangeboden voor groenwerk.

“Na de speeddate kunnen de kandidaten een voorkeur aangeven. De voorkeuren worden bekeken, en zij worden in contact gebracht met het bedrijf. Het bedrijf kan hen dan uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.”

Een van de bedrijven, Circulus-Berkel heeft ongeveer vijf vacatures te vergeven. Zij bieden leer/werkplekken aan waar het de bedoeling is dat werknemers binnen drie contracten (van zeven maanden per stuk) doorstromen naar gewoon werk.

Ruud (55) is een van de deelnemers aan de speeddate.  Hij zit in de bijstand en komt naar eigen zeggen 'niet aan de bak'. “Ik zit sinds januari 2015 in de bijstand. Ik heb heel veel gesolliciteerd, maar ik word overal afgewezen.”
Hij heeft eerder in het groen gewerkt, dus het is geen onbekend terrein voor hem. “Ik pak nu alles aan, GroenwerkXL lijkt me wel wat.”

Een andere, jongere deelnemer (26) heeft nog geen bijstandsuitkering, maar hoopt een baan te hebben voordat het nodig is. “Hiervoor werkte ik bij een transportbedrijf als pakketbezorger, maar daar had ik een nul-uren contract.” Ook hij heeft eerder in het groen gewerkt via een uitzendbureau: “Een beetje onkruid wieden, snoeien, dat soort werk.”

Iets verderop aan tafel zit een andere man (47) die helemaal geen uitkering meer krijgt. “Ik heb 27 jaar gewerkt en 27 maanden een uitkering gekregen. Maar ik zit nu drie jaar zonder werk.”
“Ik heb hiervoor 15 jaar in de beveiliging gezeten, maar groenwerk lijkt me erg leuk. Beveiliging is vooral binnen, en met het groenwerk mag ik lekker buiten werken.”

Of de speeddates zin hebben gehad horen ze later pas. Wel is het zeker dat een aantal van de mensen na woensdag kan uitkijken naar een nieuwe baan.Gerelateerd