Uniek Zutphens brandweeronderzoek genomineerd voor internationale prijs

27-10-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Een Zutphens brandweeronderzoek maakt kans op de Fire Forum Award.
“Bij het onderzoek keken we naar de ontwikkeling en overlevingskans van woningbranden”, vertelt Hans Hazebroek van de brandweeracademie. “Er is specifiek gekeken naar hoe een brand zich ontwikkeld en hoe snel. Daarbij vooral: hoe snel kan je als bewoner zelf vluchten en de brand overleven.”

Dit onderzoek werd vorig jaar in Zutphen uitgevoerd omdat hier een unieke kans voordeed. “Op De Mars konden we woningen, die op nominatie stonden om gesloopt te worden, opnieuw inrichten met meubels en meetapparatuur. Vervolgens konden we het aansteken.” aldus Hazebroek.

“Binnen Nederland als internationaal heeft dat unieke gegevens opgeleverd. Hiermee hebben we ene beter inzicht gekregen in hoe een woningbrand ontstaat.”
“Het lastige wat de brandweer heeft, is dat we nooit weten hoe de brandontwikkeling is gegaan voordat wij er komen. Ook weten we niet hoe die gelopen zou zijn als wij er niet zouden zijn geweest. Want zodra de brandweer er is wordt er meteen water opgegooid.”

Bij de woningbranden op De Mars hadden waren deze factoren niet van belang. Daarbij kwamen ze tot belangrijke inzichten. Hazebroek: “De belangrijkste ontdekking noemen we 'het kan verkeren'. Dat heeft ermee te maken dat er bij een brand in een woning er zoveel factoren een rol spelen bij hoe een brand verloopt, dat het bijna niet te voorspellen is.”
“De plek waar meubels staan, het soort meubels, waar ze van gemaakt zijn. Of deuren open of dicht zijn. Alles speelt mee met de ontwikkeling en overlevingskans bij een brand.”
“Dat is anders dan dat we tot nu toe dachten. We zijn altijd uitgegaan van een 'standaard ontwikkeling' van een brand. Waarbij het minuten lang erger wordt, waarna het hele huis gewoon in brand staat. In Zutphen hebben we aangetoond dat het niet zo is.”

Hoewel het onderzoek in Zutphen was, hebben vele brandweerkorpsen uit Nederland meegewerkt. “We hadden zoveel mensen nodig dat we uit het hele land collega's hebben gevraagd. Zutphen was wel het gastkorps.”

Het onderzoek is nu genomineerd voor een Fire Forum Award, een internationale prijs die in België wordt vergeven. In de categorie 'wetenschappelijke instellingen en opleidingscentra' zijn ze genomineerd samen met drie andere onderzoeken.
“De prijs is vooral de eer. Je krijgt wel een leuk prijsje, maar er zit geen geld aan verbonden.”  De uitreiking is 19 november in Brussel.

Meer over de concurrentie van het Zutphense onderzoek is hier te lezen.Gerelateerd