Veilig uitgaan in Zutphen: openingstijden cafés en cameratoezicht onder de loep

13-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Andere sluitingstijden, cameratoezicht en meer controle op drugs- en alcoholgebruik. Het zijn een aantal voorbeelden van de onderwerpen waar de werkgroep Veilig Uitgaan mee aan de slag gaat.

De onderwerpen zijn naar voren gekomen tijdens een forumspecial in september dit jaar over veiligheid tijdens het uitgaan in Zutphen.
Volgens burgemeester Annemieke Vermeulen laten de cijfers niet zien dat het in Zutphen echt onveiliger is geworden: “Toch is het wel nodig om zaken aan te pakken.”
Hiervoor heeft het college een projectleider aangesteld om vaart in de ontwikkelingen te houden.

Sluitingstijd
Een van de dingen waar gekeken naar gaat worden is de sluitingstijd van de Zutphense horeca. Het viel de burgemeester op dat de cafés in Zutphen verschillende sluitingstijden kennen. Zo is café Schatjes (open tot 03.30 uur in het weekend) een stuk later dicht dan café De Spaan (tot 01.30 uur).
“Hierdoor zie je halverwege de avond een hele beweging van het ene café naar het andere,” aldus Vermeulen, zij vraagt zich af of dat wel verstandig is. Wel stelt ze het uitgaanspubliek gerust voor het geval dat de tijden worden aangepast, cafés zullen niet eerder sluiten: “We gaan niet tegen de klok in.”

Cameratoezicht
Tijdens de avond werd cameratoezicht in de binnenstad ook geopperd. Het college gaat de mogelijkheden hiervan onderzoeken. In eerste instantie worden de huidige camera’s (van bijvoorbeeld ondernemers) in kaart gebracht. Er wordt gecontroleerd wat ze opnemen, en met welke kwaliteit.
Het college wil ook in andere steden met cameratoezicht kijken hoe ze werken. Volgens de burgemeester zijn er verschillende afwegingen die gemaakt moeten worden. Zo moet er rekening gehouden worden met de privacy van de burgers en het prijskaartje wat eraan hangt.
Volgend jaar zal het college terugkomen over het onderzoek naar cameratoezicht.

Maatregelen
Andere maatregelen die het uitgaan in Zutphen moeten verbeteren zijn inmiddels al doorgevoerd. Zo wordt het algehele horecaverbod nieuw leven ingeblazen. Bij hardnekkige overlast wil de gemeente ook de mogelijkheid houden een gebiedsverbod toe te passen.
Daarnaast moet er voorlichting komen voor ouders en op scholen over thuis indrinken en alcoholgebruik op straat.