Verbod gevraagd op Zutphense lijkenexpositie; 'Het zijn illegaal geëxecuteerde Chinezen'

16-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De expositie Real Human Bodies die 19 januari begint zou mogelijk gebruik maken van de lichamen van geëxecuteerde Chinezen.

Actievoerder Wilbert Stuifbergen uit Den Haag ziet daarom graag dat de expositie verboden wordt.

Hoewel op de site van de organisatie staat dat er Amerikaanse lichamen gebruikt worden die vrijwillig zijn afgestaan, hebben zij onlangs toegegeven dat ook een deel uit Chinese lichamen bestaat. Hier is volgens hen echter niks illegaals aan, omdat Chinezen lichamen mogen doneren aan de wetenschap als nabestaanden zich niet melden.

Stuifbergen zegt echter dat dit niet kan: “De verklaring van de organisator, dat dit dakloze Chinezen waren, kan officieel  niet - omdat de  Wet in China (22 Februari 1979) dat onmogelijk maakt. Daklozen worden bij wet pas na een maand vrijgegeven, en zijn dan ongeschikt voor plastinatie (plastificeren van de lichamen zodat ze bewaard kunnen worden, red.). Plastinatie dient namelijk binnen 48 uur na overlijden te beginnen.”

Stuifbergen vindt het aannemelijker dat het om geëxecuteerde Chinezen gaat. Hij pleit ervoor om de expositie te verbieden. Hij heeft dit in meerdere gemeentes dan ook geprobeerd, zonder succee=s.

Verbieden niet mogelijk
Ook in Zutphen kan de tentoonstelling niet verboden worden. Op vragen van de SP zei burgemeester Vermeulen dat het gaat om een vergunningloos evenement. Doordat zij de tentoonstelling op tijd hebben aangegeven, is aan alle criteria voldaan. Volgens Vermeulen zijn er dus geen juridische mogelijkheden om hier wat tegen te doen.

“Ik geef toe dat het om een opmerkelijke expositie gaat, maar ik kan dit niet verbieden,” aldus de burgemeester.

De expositie gaat daarom alsnog door in het DWK-gebouw vanaf 19 januari.