Verdachte van fatale klap op Andres Rodriguez hoort eis van 4 jaar cel en tbs

31-05-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN 112 – Vier jaar cel en tbs met dwangverpleging, dat is de eis van het Openbaar Ministerie tegen Leon K., de verdachte van de moord op Andres Rodriguez. Dat schrijft De Stentor na de zitting van woensdag.

Andres werd in de nacht van 7 op 8 juli 2017 geslagen door K. en werd in coma opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou nooit meer bijkomen een een maand later overlijden. Hierop vluchtte de verdachte, die, zo bleek in de rechtbank, al een strafblad had van 16 pagina's. Hij werd pas weken later gearresteerd.

Aanleiding voor de ontmoeting tussen de twee zou een opstootje eerder op de fatale avond zijn geweest. Andres had ruzie met een jongen die K. 'als zijn broertje' beschouwt. Hierover wilde K. met Andres in gesprek. Toen zij afspraken voor de Lidl in Warnsveld, zou Andres volgens K. een mes hebben gehad en dat hebben gebruikt om aan te vallen. Het mes is nooit gevonden; en ook de moeder vindt het een onwaarschijnlijk verhaal omdat Andres bang zou zijn voor messen. Getuigenverklaringen rondom de situatie meldden verschillende verhalen.

Kameraad
K. reageerde geëmotioneerd in de rechtbank. Hij zei dat ook hij een 'kameraad kwijt was'. De twee kenden elkaar al jaren. K. liet ook meerdere keren de tranen lopen. Deze uitspraak viel bij het aanwezige publiek, waar onder meer de ouders zaten, niet goed. De rechter moest vragen om stilte.

Tijdens de zitting werden ook de bevindingen uit het Pieter Baan Centrum besproken. Hier werd K. eerder heen gestuurd.
De rechter doet over twee weken uitspraak.