Verkeerslichten Van der Capellenlaan aangepast na ongeluk

13-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De verkeerslichten op het kruispunt Van der Capellenlaan en Deventerweg worden aangepast. Dat meldde wethouder Coby Pennings maandagavond in de gemeenteraad.

Op 2 maart overleed een 69-jarige vrouw uit Eefde na een ongeluk met een vrachtwagen. Hoewel de gemeente het officiële onderzoek afwacht, zullen er al enkele maatregelen worden genomen.

“Het lijkt erop dat het ongeluk is ontstaan terwijl beide deelnemers (de vrachtwagen en de fietser, red.) een groen licht hadden.” Aldus Pennings. “Daarom gaan we tijdelijk instellen dat fietsers en gemotoriseerd verkeer niet tegelijk groen kunnen hebben.”

Ongeduld
De wethouder waarschuwt wel dat dit leidt tot langere wachttijden voor het stoplicht. “Fietsers en gemotoriseerd verkeer kregen tegelijk groen om de doorstroming te bevorderen. Nu kan er ongeduld ontstaan bij het stoplicht.” Pennings denkt dat mensen eerder geneigd zijn om dan door rood te rijden.

Zij riep dan ook op om voorzichtig te rijden.

De maatregel is vooralsnog tijdelijk. Na het onderzoek gaat de gemeente kijken of er andere maatregelen genomen moeten worden.
In de tussentijd gaat de wethouder wel in gesprek met de omwonenden.

Onderzoek
Het onderzoek laat nog wel op zich wachten. Volgens de wijkagent duurt een dergelijk onderzoek minstens zes weken. “Het kan ook langer zijn. De verkeersongevallen dienst wordt overvraagd.”
De dienst neemt foto’s van de plek en analyseert de werking van de verkeerslichten. “Deze worden digitaal ingevoerd om een duidelijk beeld te krijgen.”

Dit onderzoek kost tijd. Voordat dit bij de gemeente ligt, kan dus nog tot half april minimaal duren.Gerelateerd