Verkiezingen: is een HBO opleiding in Zutphen haalbaar?

20-02-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Wat zijn de mogelijkheden voor een HBO in Zutphen? In de strijd om de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen gooit Burgerbelang deze vraag op.

Zij pleitten voor een breed aanbod van onderwijs in de Hanzestad. De gemeente zou daarom actief op zoek moeten naar een HBO-instelling die mee wil werken. Ook zouden zij moeten samenwerken met de werkgevers in de gemeente en in de regio en een actieve lobby opzetten binnen de Stedendriehoek en de provincie.

“Het is een wens van veel burgers, instellingen, politici en ondernemers: hoger onderwijs in Zutphen. De voordelen zijn bekend: niet alleen levert een HBO-opleiding direct werkgelegenheid op, het is ook een impuls voor nieuwe vormen van bedrijvigheid, start-ups en interessante initiatieven,” aldus Burgerbelang.
“Zutphen is een prima stad voor scholieren, met een goed aanbod van basisonderwijs en middelbare scholen. MBO is ook goed vertegenwoordigd, maar kan groeien. Het ontbreekt echter aan die ene stap verder.”

Het is niet de eerste keer dat er een pleidooi over een HBO-instelling in Zutphen valt. De scholen vinden Zutphen in verband met het inwonersaantal echter niet interessant. Volgens Burgerbelang hoeft dit geen probleem te zijn.

“Veel gemeenten van dezelfde omvang en met dezelfde bevolkingssamenstelling hebben al wel ingezet op hoger onderwijs. De afgelopen maanden konden bijvoorbeeld Gorinchem en Bergen op Zoom HBO’ers verwelkomen door de vestiging van volledige opleidingen en dependances. Er is geen reden om aan te nemen dat Zutphen dat niet zou kunnen. De Achterhoek kent nauwelijks HBO-opleidingen en hiervoor zou Zutphen alleen al een prima uitvalsbasis zijn.”

Volgens de partij biedt Zutphen volop kansen voor bijvoorbeeld specialistisch onderwijs op het gebied van zorg, CleanTech, logistiek en monumentale restauratie.

Gerelateerd