Virtuele assistent Anne helpt Zutphense ouderen

21-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Enkele ouderen in Zutphen krijgen binnenkort de hulp van een bijzondere assistent. 'Anne' is een virtuele assistent geleverd door Vertual Assistant BV (Virtask). Ze worden geplaatst op de computer van de ouderen.

Anne moet ouderen ondanks ouderdom of beperkingen langer zelfstandig laten wonen. Door de integratie van technologie en diensten kan de virtuele assistent Anne bijvoorbeeld zorgen voor het hoger of lager zetten van de verwarming en ondersteunen bij medicijnengebruik of het zetten van koffie. Daarnaast beantwoordt Anne vragen en voert opdrachten uit als ‘bel de dokter’, ‘hoe laat komt de bus’, en ‘kun je het licht uitdoen?’

Anne wordt op dit moment tijdens een korte pilot van 3 maanden ingezet bij 5 bewoners van de Polbeek.
“Anne kan vragen stellen, dat helpt ook bij eenzaamheid.” vertelt wethouder Annelies de Jonge. “'s Ochtends kan Anne vragen 'heb je al gegeten?' en drie kwartier later kan ze vragen of het lekker was.”

“Ook als iemand 3 uur niets zegt, kan Anne dat registreren, en stuurt ze iemand langs.”
Naast de korte pilot kunnen 50 ouderen binnen de gemeente gebruik gaan maken van Anne voor een jaar.

Domotica
Tijdens de pilot zal Anne vooral helpen bij het herinneren aan bijvoorbeeld het gas uit doen, of het medicijngebruik. In de toekomst zijn ook andere mogelijkheden denkbaar. Zo kan, mits het huis is uitgerust met de goede apparatuur (huishoudelijke gadgets, onder de noemer domotica), de virtuele assistent zelf de gordijnen dicht doen of de thermostaat bedienen.

Resultaten
De Jonge hoopt dat Anne kan helpen bij een stukje rust voor bijvoorbeeld de mantelzorgers. “Deze mantelzorgers maken zich vaak zorgen. Het gaat om zaken of het gas wel uit is, of de medicijnen wel genomen zijn of dat de gordijnen dicht zijn. Anne kan deze zorgen hopelijk wegnemen waardoor zij meer rust hebben.”

De pilot wordt als succesvol gezien wanneer 51 procent van de gebruikers de virtuele assistent wil behouden. Ook moet blijken dat de mantelzorger overtuigd is van de tijdsbesparing. Daarnaast wil de gemeente dat Anne ook financieel bijdraagt aan kostenbesparing.
“De virtuele assistent vervangt echter geen handen aan het bed,” verzekert De Jonge.

Voor Anne maakt de gemeente een subsidie van 185.000 euro vrij.Gerelateerd