Vluchteling in Zutphen: het leven op een AZC

24-09-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Vandaag van 12.00u tot 16.00u houdt het COA een open dag. Dat geldt ook voor het AZC aan de Voorsterallee in Zutphen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.
Zutphen24 nam alvast een voorschot op de open dag.

Er staat een lange rij bij de receptie. De post is gearriveerd en de bewoners van het asielzoekerscentrum staan in de rij om die op te halen. Ook in het volgende gebouw, waar loketten van het COA zijn is het druk. Op dit moment zijn er 655 bewoners.

Dagelijkse kost verdienen
Jeanette Scholten, communicatieadviseur van het COA: “Die rij voor het loket komt omdat de bewoners zich wekelijks moeten melden. Op die manier houdt het COA er toezicht op of iedereen nog in het centrum aanwezig is. Daarnaast wordt tijdens het melden het wekelijkse leefgeld overhandigd.” Het leefgeld is nodig omdat de bewoners daarvan zelf hun eten, toiletartikelen en zo moeten kopen.

Op het terrein hang een gemoedelijke sfeer. Mensen zitten in groepjes te praten of zijn bezig om het terrein en de gebouwen schoon te maken. “Dat heet hier zelfwerkzaamheid”, zegt Scholten, “Door karweitjes te doen, bijvoorbeeld algemene ruimten schoonmaken, ramen lappen of het terrein onderhouden kunnen mensen een klein zakcentje extra verdienen.”

“Er is veel animo voor de zelfwerkzaamheid”, zegt Michas Karrenbeld, senior medewerker ondersteuning, “we hebben er zelfs wachtlijsten voor.”

Wonen op het terrein
De gebouwen zijn verdeeld in appartementen. In ieder appartement wonen 8 mensen. Er wordt bij plaatsing in een appartement rekening gehouden met enkele factoren. Bijvoorbeeld land van herkomst. Bij gezinnen wordt zoveel mogelijk geprobeerd die in hetzelfde appartement te huisvesten. “Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat we twee alleenstaande moeders met kinderen hebben die zetten we dan in hetzelfde appartement. Als er vriendschappen of verkeringen ontstaan is het heel soms mogelijk dat ze in hetzelfde appartement kunnen wonen maar, naarmate het centrum voller raakt is er minder mogelijkheid om de wensen van de bewoners mee te laten spelen bij een plaatsing.”, aldus Scholten.

Ieder appartement heeft en eigen voordeur met een bel. “Het is de bedoeling dat daar ook gebruik van gemaakt wordt,” zegt Karrenbeld. “Iedere bewoner heeft een sleutel waarmee hij het appartement in kan. Van de slaapkamers hebben alleen de mensen die er slapen een sleutel.”

De appartementen zijn sober ingericht. Er zijn vier slaapkamertjes met stapelbedden. Er is een woonkamer met een open keuken. Verder een gezamenlijk toilet en douche. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van hun appartement. Opvallend is het ontbreken van iedere vorm van wandversiering. Het is niet toegestaan om spijkers in de muur te slaan of gaten te boren. Sommige bewoners gebruiken kleefgum om iets aan de muur te hangen.

Er wordt gewerkt met woonbegeleiders. Dat zijn allemaal mensen met een agogische opleiding, aangevuld met opleidingen die door het COA verzorgd worden. Bij dit laatste valt te denken aan agressietrainingen en de-escalerende technieken. Het is de bedoeling dat een woonbegeleider minstens eenmaal per maand een bezoek brengt aan het appartement om een oogje in het zeil te houden. “Natuurlijk komt de woonbegeleider vaker als daar vanuit de bewoners behoefte aan is of als wij vinden dat het nodig is,” zegt Karrenbeld.

Dagbesteding
Er zijn diverse vormen van dagbesteding. Zoals bijvoorbeeld de Nederlandse taalcursus, maatschappijleer, een cursus Nederlandse normen. Mensen worden vooral aangemoedigd de taalcursus te volgen zodat ze sneller kunnen integreren. Daarnaast is er ook een cursus weerbaarheid en zelfverdediging voor vrouwen.

De cursussen en trainingen worden gegeven door een mix van professionals en vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben afspraken dat ze regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, op vaste tijden komen.

“Er zijn ook vrijwilligers die minder vaste afspraken hebben. Zij nemen de bewoners mee naar de stad, drinken koffie met ze, leren ze boodschappen doen, met het openbaar vervoer reizen en zo. Deze mensen zijn voor ons een heel belangrijke schakel tussen de samenleving en de bewoners”, zegt Scholten. “Daarnaast helpen bewoners elkaar onderling natuurlijk ook met dit soort zaken.”

Meer informatie over de open dag is hier te vinden.

Bekijk de foto'sGerelateerd