Voedselbank moet verhuizen; gemeente trekt jaar uit voor locatiezoektocht

05-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente gaat samen met de Zutphense voedselbank kijken naar een nieuwe locatie. Hiervoor trekken zij een jaar uit. Tot die tijd wordt de laad en los ontheffing die de voedselbank had gekregen, verlengd.

De keus om naar een andere locatie te gaan komt niet van de voedselbank zelf. Zij zitten (goedkoop) antikraak in een voormalige supermarkt, die aan alle gestelde normen en regels voldoet.
“De voedselbank heeft er geen belang bij”, zegt ook wethouder Annelies de Jonge, “voor de omgeving is dat anders.”

De omgeving klaagt volgens de wethouder al tijden over overlast. “Het gaat om parkeerplekken die worden ingenomen, luidruchtige bezoekers en ook de communicatie van de voedselbank met de omgeving.”
Dat laatste probleem is al een stuk verbeterd, erkent de gemeente.

Herinrichting
Een verhuizing is ook wenselijk in verband met de herinrichting van de Groenmarkt. Door de herinrichting zijn parkeerplekken verdwenen, en de laad en los voorziening van de voedselbank onttrekt er nog meer.
“Daarnaast is er sinds de aanpak van de Groenmarkt een andere verwachting gekomen van mensen op het verblijf hier”, aldus De Jonge.

Financiële steun
Om de voedselbank aan een andere locatie te helpen, staat de gemeente niet onwelwillend tegenover financiële steun.
In Zutphen kreeg de voedselbank nooit subsidie van de gemeente, zoals vele andere gemeenten dat wel doen.
“Wij hebben dat nooit gedaan omdat wij vinden dat een voedselbank niet nodig hoort te zijn in een rijk land als Nederland”, legt De Jonge uit.
Voor een nieuw onderkomen betekent het niet dat ze principieel tegen financiële hulp zijn.

De gemeente gaat de komende tijd in overleg met de voedselbank om naar een passende oplossing te kijken. Op dit moment heeft de gemeente nog geen locaties op het oog.