Voedselbank overweegt gang naar de rechtbank

13-09-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Zutphense voedselbank overweegt een stap naar de rechter, dat zei voorzitter Gert Vrieze maandag na de Forumvergadering in de gemeente.

De vergadering betrof een motie om de voedselbank te voorzien van een permanente laad- en losplek voor de deur. Volgens wethouder Patricia Withagen was de gemeente in gesprek met de voedselbank. Hierdoor vonden enkele fracties de motie overbodig.

Verhuizing
Na afloop kon Vrieze zich hier echter niet in vinden: “Onze vraag was om onze oude laad- en losplek terug te geven, deze is verdwenen door de herinrichting van de Groenmarkt.”

“Dat hebben wij nodig zo lang als wij op de Groenmarkt zitten. Maar wat de gemeente nu doet, is praten over een nieuwe plek voor ons. Maar wij hoeven geen nieuwe plek.”

De Zutphense voedselbank zit met een soort anti-kraakconstructie gratis in het oude Aldi pand op de Groenmarkt. Volgens Vrieze heeft de eigenaar van het pand gezegd dat zij hier nog minstens 3 jaar kunnen zitten. Een verhuizing is volgens hem dan ook geen logische stap.

“Er valt te praten met ons als de gemeente met geld komt. Dat zij de verhuizing betalen en het pand huren. Ook de herinrichting, die aan allerlei voedselveiligheidsvoorschriften moet voldoen, moet dan geregeld worden.”
Vrieze kan dat geld niet vragen van de charitatieve instellingen die de voedselbank nu geld geven. “Als wij door verkoop van het pand op de Groenmarkt weg zouden moeten, dan kan dat. Maar niet als wij zelf de noodzaak creëren om te moeten verhuizen.”

Laadplek
Een nieuwe locatie is voor Vrieze dan ook een probleem voor de lange termijn. Hij maakt zich meer zorgen over de korte termijn. “De gevraagde laad- en losplekken zijn voor een half jaar toegezegd. Er zijn twee borden neergezet die wel een parkeerverbod impliceren maar eenvoudig genegeerd kunnen worden.”

Vrieze: “Wij pleiten voor een neerklapbaar hek omdat we anders toch weer midden op straat moeten laden en lossen met alle overlast van dien.”

Tijdens de gesprekken die de voedselbank voerde met de gemeente was het 'laden en lossen' echter taboe om te bespreken. Alleen de verplaatsing van de voedselbank komt aan bod.

“Terwijl het nu op de korte termijn nodig is.” aldus Vrieze. De motie wordt nog behandeld in de raad. Mocht deze hier geen doorgang vinden, dan overweegt Vrieze een gang naar de rechter. “Wij stellen een vraag aan het college van B en W, en krijgen maar een half antwoord. Wij hebben een antwoord nodig op het laad- en losvraagstuk op de korte termijn. Als dat niet via de raad gaat, kan het zijn dat dat via de rechter moet.”Gerelateerd