Vogelgriep: een hels (en hilarisch) karwei voor de kinderboerderij

29-11-2016 Nieuws Redactie

WARNSVELD - Vogelgriep steekt de kop weer op in Nederland. Bijna dagelijks valt te lezen over ophokplicht en in het ergste geval een ontruiming van een bedrijf. Veelal betreft het bedrijven met alleen kippen of eenden. Kinderboerderijen zijn een andere zaak. Die hebben meestal veel verschillende dieren rondlopen. Ook voor hen geldt een ophokplicht. De kinderboerderij 'De Deale' van GGNet is dan ook behoorlijk druk geweest met de kippen, eenden en pauwen.

NVWA
Saskia Clahsen, manager dagbesteding onder wie de kinderboerderij valt: “Wij zijn verplicht de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in de gaten te houden. Daarop worden alle bijzonderheden vermeld. Via de Stichting Kinderboerderijen Nederland krijgen we uiteindelijk ook de verplichtingen door die door de NVWA zijn opgelegd. We hebben een vakspecialist die zich daarmee bezighoudt. Die specialist houdt zich ook bezig met de zoönose beheersing, (voorkomen dat ziekten overgaan van dier op mens) wij zijn hiervoor gecertificeerd. Dat houdt in dat we allerlei protocollen hebben voor, onder anderen, hygiëne. Dit is nodig door de grote diversiteit aan dieren die we hier op de kinderboerderij hebben rondlopen.”

Wat als vogelgriep komt?
“Als wij horen dat er vogelgriep in de lucht zit, zonder dat er al een ophokplicht geldt, dan beginnen we met de voorbereiding. We beschikken over en goede noodopvang op voldoende afstand tot de kinderboerderij. Die gaan we dan in orde maken en beginnen met de vogels daar onder te brengen. Dat moet want door dit preventief handelen kunnen we de kinderboerderij open houden.”

“Zouden we die niet hebben dan moet de boerderij voor alle bezoekers gesloten worden om besmetting van dier op mens en andersom te voorkomen.”

Dieren vangen
Hoe vang je al die dieren? Normaal lopen er nogal wat kippen en eenden rond op De Deale.
“Voor de kippen is dat niet moeilijk, die komen 's avonds allemaal binnen en dan maken we gewoon het luikje dicht. Eenden en ganzen laten zich wel een klein beetje drijven dus daar lukt het bij de meeste ook wel. De ganzen en eenden die zich niet naar binnen laten drijven blijven we net zolang vangpogingen doen tot we ze hebben. Voor wat betreft de kippen mogen we nu iets langer open blijven. Dit is niet standaard.”

Dan komt het grootste probleem, de pauwen. Die laten zich moeilijk vangen, en, voor ons nadelig, zijn uitstekende vliegers. Binnen enkele tellen zitten ze hoog in de boom en probeer ze dan maar eens naar beneden te krijgen. De pauw heeft daarnaast een heel goed 'alarmsysteem'. Als er één onraad ruikt dan kan die met en speciaal geluid de andere pauwen waarschuwen. Dat werkt zo goed dat het, voor pauwen, tot wel 1 kilometer in de omtrek te horen is. Als het dan al lukt om er één te vangen dan is de rest gewaarschuwd.

“Enkele jaren geleden met de vogelgriep kregen we van de dierenarts een verdovingsmiddel. Als we dat door het voer deden, dan zouden de pauwen dusdanig verdoofd raken dat we ze gemakkelijk konden pakken. Nou, dat werkte dus niet. Andere dieren, zoals eenden en kippen die van dat voer snoepten werden wel wat suffer maar de pauwen zeker niet.”

We zijn toen overgestapt op een heel oude maar erg effectieve methode. Neem een heel grote bak, zet die schuin op de kop met een stokje er onder waar een touw aan zit. Onder de bak plaatsen we een bakje met heerlijk voer voor de pauw en, als die dan daar van wil snoepen trekt iemand aan het touw, de bak valt over de pauw en hebben we die gevangen. Een tijdrovende maar soms ook erg humoristische methode.”

Wat als het dan toch nog niet lukt om alle dieren, die opgehokt moeten worden, te vangen? “Pauwen die nu nog niet gevangen zijn vormen nog geen probleem totdat de situatie veranderd. Waar binnen een straal van 1 tot 3 kilometer (per keer verschillend, afhankelijk van wat de NVWA wil, red.) ook daadwerkelijk een uitbraak is. Dan worden er desnoods jagers ingeschakeld.”

Dankzij het preventieve handelen en het ophokken op veilige afstand kan de kinderboerderij van GGNet open blijven, al zijn er nu alleen zoogdieren te bewonderen.
Gerelateerd