Volgende week meer duidelijkheid over toekomst huishoudelijke hulp

10-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Vanaf volgende week moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de huishoudelijke hulp in Zutphen.
Het college gaat dinsdag het voorstel opnieuw bespreken omdat het voorstel volgens burgemeester Vermeulen nog niet voldoende was.

Stichting
In het eerdere voorstel stond de gemeente achter de oprichting van een stichting die de huishoudelijke hulp regelt. Hierdoor zou de gemeente langere (en vaste) contracten kunnen bieden aan de medewerkers in de huishoudelijke zorg. Het voorstel was meerdere keren in het Forum besproken, waar zich een tweedeling tussen de partijen voordeed.

De SP, PvdA en GroenLinks waren daarbij grote voorstanders; Burgerbelang, VVD en D66 zetten vraagtekens bij het plan. Ondanks de verdeeldheid leek het oprichting van een stichting het met een krappe meerderheid te halen.
Op 18 december 2017 zou het plan in de raad aangenomen kunnen worden. Hier werd door de tegenstanders van het plan een stokje voor gestoken, omdat zij meer tijd wilden om het plan intern te bespreken. De bespreking bij de raad werd daarom verplaatst naar de vergadering van 15 januari.

De tussenperiode heeft echter meer losgemaakt. Onlangs werd het voorstel voor de stichting huishoudelijke hulp ook van de vergadertafel bij de raad van 15 januari geschrapt. Het college, dat bestaat uit zowel partijen die voor als tegen zijn, was het niet meer eensgezind eens over het plan op tafel.

Werknemerscoöperatie
Hoe de toekomst van de huishoudelijke hulp er nu uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Er zullen aanvullingen op het oorspronkelijke plan besproken worden. Eerder werden ook opties zoals een werknemerscoöperatie geopperd.
De FNV sprak eerder de steun uit voor een stichting. Ook hebben verschillende huishoudelijke hulpen zich uitgesproken als voorstander. Zij startten zelfs een petitie om de uitstel van een beslissing terug te draaien.