Voor het weekend: Militairen en veteranen nemen Zutphen over

12-05-2017 Nieuws Redactie


ZUTPHEN - Zaterdag 13 mei wordt de jaarlijkse Veteranendag georganiseerd in combinatie met de Landmachtdagen. Veteranendag kent een nieuwe opzet. Het wordt een dag voor jong en oud met allerlei buitenactiviteiten. Dit is de uitkomst van een gezamenlijke organisatie met de veteranen. Gemeente Zutphen heeft vorig jaar contact gezocht met jonge veteranen om na te denken over een nieuwe opzet voor de Veteranendag. Hiervoor is een werkgroep opgezet. Vorig jaar september is er al een pilot dag geweest met de vernieuwde opzet. Dit is goed bevallen. Daarom is er besloten om hier op voort te borduren.

Veel activiteiten
De Veteranendag vindt plaats op de IJsselkade. Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur zijn er allerlei activiteiten.
Er staan verschillende stands van militaire instanties zoals Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), Dutch Military Veterans (DMV), Dutch Veterans Bikers Association (DVBA), Veteranen Instituut en het Veteranen Inloophuis Arnhem. Ook staan er stands waar merchandise te koop is zoals Militaria 4you en Paracord. Naast de vele stands is er een klimtoren waar je je eigen grenzen kunt verleggen, een springkussen, een banjercaravan en kinderen kunnen geschminkt worden.

Winnaar Boekgoed 2016 Erik Krikke ‘Operatie geslaagd’ is aanwezig voor een boeksigneersessie van zijn succesvolle boek en met zijn band de 7even Bridges. Daarnaast is er een horecaplein met een terras en diverse militaire voertuigen.

Landmachtdagen
De Zutphense Veteranendag wordt georganiseerd in combinatie met de Landmachtdagen. De Landmachtdagen zijn aanwezig op de Groenmarkt vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur. Op de Groenmarkt staan ook verschillende militaire voertuigen. De landmacht geeft demonstraties en er is een 'wapen experience'. Militairen lopen patrouilles via de Groenmarkt naar de IJsselkade en terug en maken zo contact met het publiek. Ook is er een scout-/sniperploeg aanwezig en staat er een mortierstuk opgesteld.

Parkeren
Op dit moment worden wegwerkzaamheden uitgevoerd aan de IJsselkade waardoor het lastig is om rondom de IJsselkade te parkeren. De gemeente adviseert bezoekers dan ook om te parkeren in de nieuwe parkeergarage bij het station, op de Houtwal of bij Albert Heijn XL.
Alle evenementen zijn voor iedereen vrij toegankelijk.